Tirsdag, 27. August 1996 23:32 (DNT)


Finanslovsforslag

Finansminister Mogens Lykketoft (S) fremlagde i dag regeringens forslag til finanslov for 1997. Det var en glad og optimistisk minister, der fremlagde et forslag, der på ingen måder var revolutionerende. Og det var i sig selv en dyd, mente Mogens Lykketoft, for det gælder om ikke at forstyrre det økonomiske opsving, der er i gang. Regeringens mål var at forbedre beskæftigelsen og at få overskud på statens finanser. Det første havde regeringen nået, og det andet ville man også nå i 1998. Men budgettet for 1997 havde et underskud. Hele budgettet havde udgifter for 390 mia. kr., og manglede 22 mia. i indtægter. Til sammenligning ventes der at mangle 39 mia. kr. i 1996's finanser. Reelt svarer de 22 mia. til et underskud på 6 mia. kr, når kommuner, amter og fonde regnes med. Der er "kun" forudsat besparelser på 2 mia. kr., men det ventes at blive forhøjet, hvis regeringen indgår forlig med de konservative.



Dårligt forslag?

Alle oppositionspolitikere og store erhvervsorganisationer kritiserede forslaget. Gennemgående var det de manglende ambitioner og store underskud. Thor Petersen (V) var skarpest: "Fiduser", "Kreativ bogføring", "overtrædelse af lovgivnin" og "pengene fosser ud af statskassen". Pia Christmas-Møller (K) sagde at det "var et ufravigeligt krav", at der blev balance på budgettet. Det mente Jes Lunde fra SF også var vigtigt - men det skulle ske ved højere skatter og mindre støtte til de rige. Han manglede initiativer for øget beskæftigelse og bedre miljø (flere grønne arbejdspladser) i forslaget. Både Dansk Industri og Landbrugsrådet udsendte udtalelser, hvor man understregede det vigtige i, at der blev overskud på statsfinanserne, når der var økonomisk fremgang.



Demokrater - V/S?

I går startede demokraternes konvent i Chicago, hvor Bill Clinton vælges som kandidat til præsidentvalget i USA til november. Det har afsløret et interessant aspekt i dansk politik. DR-TVA har nemlig fundet 2 danske fremtrædende politikere, der deltager i konventet. Den ene er Folketingets formand Erling Olsen. Han siger til DR-TVA at efter hans mening er de amerikansk demokrater "en blanding af socialdemokrater og konservative [i dansk betydning]", mens republikanerne er "en blanding af konservative og venstrefolk". Men det er Anders Fogh Rasmussen ikke enig i. Venstres såkaldte "chefideolog" erkender ganske vist, at der er demokrater, der ligger tæt på danske socialdemokrater, men på mange områder - om økonomi og udenrigspolitik - er fælles med danske Venstre's ideer. Anders Fogh Rasmussen mener ikke, at Bob Dole, republikanernes kandidat, er den rette, selv om han [som Venstre] vil have skattelettelser. Den danske politiker tror ikke på, Bob Dole kan finansiere skattelettelserne.

[Jeg kunne ikke lade være at refere dette. Dels var det en smule overraskende - men burde ikke have været det. Dels forklarer det, hvorfor det er Thor Petersen, der i dag citeres for at "pengene fosser ud af statskassen". Det udtryk er opfundet og lanceret af Anders Fogh Rasmussen.]



God bog?

En anden fremtrædende, borgerlig politiker overraskede en række modstandere. Per Stig Møller (K) udgiver bogen "Den Naturlige Orden - 12 år der flyttede verden". Den handler om perioden 1748-1759, hvor de politiske ideer, der har formet vor tid, blev grundlagt. Det drejer sig liberalismen, konservatismen, socialismen og kommunismen. Per Stig Møller fortæller om de forskellige tænkere og deres filosofi, f.eks. Rousseau, Smith, Burke og Hume. Men bogen er også et opgør med liberalismen. Per Stig Møller mener, at den har spillet fallit, især efter kommunismens fald i øst. Den løser nemlig ikke centrale problemer i samfundet, fordi den mangler moralsk og socialt engagement. Det har konservatismen, mener Per Stig Møller. Bogen er ifølge anmelderne "en kvalificeret bog på dansk om sammenhængen mellem filosofi, moral og politik" [Politiken] og "forbilledlig idéhistorie" [Jyllands-Posten].



Fiskeri-karantæne

Fiskeriministeriet har idømt ialt 6 fiskere karantæne, fordi de har haft for meget bifangst. 2 blev "landsat" i sidste uge, og 4 andre får besked med posten i morgen. Fiskerne raser over over karantænerne, der er på en måned, men baggrunden er alvorlig nok, siger fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S). Danmark må nemlig højst fange 44.000 tons bifangster, ellers vil EU kræve industrifiskeriet standset permanent, siger fiskeriministeren, der kraftigt opfordrede industrifiskerne til at tænke kollektivt og være ekstra omhyggelig med at undgå bifangster.



Myndigheder svigtede

Beredskabskomiteen i Fredericia holdt i dag ekstraordinært møde for at diskutere forløbet af brandne på gødningsfabrikken Kemira lørdag morgen. Brandens årsag er endnu ikke opklaret, og 3 medarbejdere blev indlagt forgiftning af nitrøse gasser. Men det står nu klart, at myndighedernes beredskab ikke fungerede så godt, som det blev meldt ud i første omgang. I dag erkendte borgmester J. P. Nielsen og politidirektør Per Lawaetz, at varsling og information til offentligheden kunne være meget bedre. [Danmarsk Radio (DR) er blevet kritiseret for, at de ikke informerede om udslippet løbende, men DRs ledelse har svaret, at beredskabet i Fredericia ikke aktiverede den særlige beredskabplan, som DR landet over er en del af.]



Gasudslip

Under påfyldning af nogle gasflasker i morges slap en stor mængde butan-gas ud fra Carlsberg bryggerierne i Valby. Koncentrationen var så stor, at S-togstrafikken mellem Valby station og København H blev indstillet i lidt over en time, hvilket medførte store forsinkelser i myldretidstrafikken. Brandvæsenet brugte kraftige blæsere til at sprede gassen, hvilket lykkedes.



Modermålsundervisning

Flere kommuner har bedt undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) om at få ændret reglerne om modersmålundervisning, dvs. undervisning på indvandrebørns modersmål i de første klasser. Hvis der er mindst 12 elever med samme modersmål, har kommunerne pligt til at oprette klasser, såfremt forældrene ønsker det. Men det vil mange kommuner ikke. Åbenrå har direkte opfordret forældre til at afstå fra kravet, imod at få flere resourcer til de første klasser. Problemet i kommunerne er, at skaffe lærere og undervisningsmateriale. Undervisningsministeren har i dag bedt Danmarks Pædagogiske Institut undersøge, om modermålsundervisning er en fordel eller ulempe for eleverne. Hidtil har antagelsen været, at det er en fordel. Ole Vig Jensen vil dog ikke umiddelbart ændre loven, sagde han i dag.


NetSurferNyt


Navneskifte

I går skiftede Datacentralen A/S navn til CSC Datacentralen. Derved blev det markeret, at den amerikanske koncern Computer Sciences Corporation (CSC) nu har overtaget 75% af det danske selskabs aktier. Staten ejer fortsat 25%. Tidligere på måneden blev det oplyst, at CSC også overtager Mærsk Data halvpart i driftsselskabet DCM, der står for driften af de centrale, statslige computersystemer (Told- & Skat, Finansministeriet, politi og forsvaret). CSC Datacentralen ejer fortsat den anden halvdel af DCM.

CSC Datacentralens har samtidig skiftet domæne-navn, og har fået en ny webside. Den har adressen:

http://www.csc.dk



Dansk Netscape

Jeg "faldt" i dag også over Netscape's hjemmeside. Et stykke nede på indgangssiden fandt jeg en henvisning til nogle dansksprogede sider. Det påstås (men jeg prøvede ikke), at man kan få en dansk-sproget udgave af Netscape Navigator ved download. Det er godt nok "kun" v.2.02 - Netscape vil helst have, at man bruger v.3.0 beta. - men det er prisværdigt, at man nu kan få et dansk-sproget program - fra USA.
http://www.netscape.com
Det danske er korrekt - men dog forekommer sproget mig noget stift. Det ligner en lidt for direkte oversættelse fra amerikansk.



Vejret

Ustadigt, med regnbyger - enkelte med torden - eller skyfrit og solskin. Temperaturer 17 - 22 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,6995 DKK,   1GBP      8,8867 DKK,   1DEM      3,8633 DKK
100JPY     5,2851 DKK,   100ITL    0,3773 DKK,   1AUD*)    4,5181 DKK
1FRF       1,1293 DKK,   1CHF      4,7903 DKK,   1CAD      4,1578 DKK
1IEP       9,2440 DKK,   1NLG      3,4463 DKK,   1XEU      7,2691 DKK
100ESB     4,566  DKK,   1NZD*)    3,9659 DKK,   1SEK      0,8651 DKK
10BEF      1,8756 DKK,   1NOK      0,8905 DKK,   100ISK    8,63   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,30% +0,03 (6% - 2026),   7,31% +0,03 (8% - 2006)
Aktieindex: 423,23 -0,18   KFX (mest omsatte aktier): 119,36 -0,44