Tirsdag, 9. juli 1996 23:46 (DNT)


Dropper Burma

Carlsberg Bryggerierne trækker sig ud af et stort bryggeri-projekt, skrev de i dag i et brev til den danske Burma-komite. Komiteen havde forberedt en blokade af virksomheden fra 1. august, på baggrund af en opfordring fra den burmesiske oppositions. Carlsberg understreger i brevet, at det både var en forretningsmæssig beslutning, og et resultat af den megen omtale i pressen. Den direkte anledning til beslutningen var dog, at de lokale partnere i bryggeriet ikke ville vente længere, og ønskede at tale med andre udenlandske partnere.



Er verdensamfundet USA?

Sidste tirsdag var direktør Hans Skov Christensen, Dansk Industri, i DR-TVA for at forklare, hvorfor dansk industri ikke ville boykotte militærregeringen i Burma, men derimod gerne Cuba, Libyen og Irak. Hans svar dengang var, at man rettede sig efter, hvad "verdenssamfundet" besluttede. Hvis verdenssamfundet havde besluttet en boykot, rettede dansk industri sig efter den. I dag måtte DR-TVA så præcisere, at Danmark IKKE boykotter Cuba. Tværtimod har man i FN stemt imod USAs forslag. Den faktiske boykot er ene alene en beslutning, som Dansk Industri har taget. [Men sikkert under indtryk af USAs trusler om represalier mod europæiske firmaer, der bryder den amerikanske handelsblokade mod øen.]



Greenpeace-kamp igen

Danske fiskere og Greenpeace-skibet "Sirius" stødte igen i dag sammen på fiskepladserne ud for Skotlands kyst. Greenpeace har udviklet en ny metode, til at "hindre" fisketrawlet i at virke. De hægter betonklodser på den øverste netkant, så nettet folder sig sammen. Hvis metoden lykkedes - det skete i et enkelt tilfælde - så bliver nettet ødelagt. Mislykkedes det - så får fiskerne nogle betonklodser om bord sammen med fangsten. "Vi må jo tage dem med hjem og se, hvad vi kan bruge dem til", som en fisker lakonisk bemærkede. Der var direkte reportager dagen igennem i Østjyllands Radio (DR) af sammenstødet. En fisker gav op tidligt på dagen, og sejlede sydpå til en anden fiskeplads, mens 3 andre trawlere fik sat deres net. En af dem fik som nævnt nettene ødelagt, mens de to andre fik fuld træk ombord.

Ifølge en Greenpeace-talsmand ombord på Sirius var fiskerne nu begyndt at sigte på Greenpeace med geværer, og man havde TV-billeder, hvor en fisker rakte et gevær med kikkertsigte ind i styrehuset [sagde TV2 Nyhederne]. Skipper Conrad Hviid fra en af de andre skibe bemærkede, at der formentlig var tale om en luftbøsse. Han siger også, at der nu venter et sagsanlæg mod Greenpeace for det ødelagte net.



Aktivist trak sig

DR-TVA havde i aften en af Greenpeace-aktivisterne fra Sirius i "Profilen". Eller rettere en forhenværende. Lis Jellerup var 2. styrmand og dansk talsmand i 6 dage i sidste uge, indtil hun sagde fra. Det var der flere grunde til, sagde hun. Væsentligst var, at hun synes det var en altfor stor aktion for en altfor lille sag. Desuden var aktivisterne begyndt at sætte livet på spil, fordi de fortsatte med at svømme foran danske trawlere, selv om disse klart havde vist, at de ikke ville standse. Der var også udlægning af flydetrodser (stålwirer), der kunne ødelægge skruen på trawlerne (og dermed deres manøvreevne). Hun følte sig også til en vis grad misinformeret af Greenpeace International. Lis Jellerup var blevet sendt af sted uden at blive oplyst om den danske afdelings modstand, og havde fået det indtryk, at aktionen var imod konsumfiskeriet af bl.a. sild. Istedet var aktionen mod tobis-fiskeriet, "som muligvis KAN blive et kommende problem", men som ingen betragter som et problem på nuværende tidspunkt. Hun fortalte iøvrigt, at de engelske fiskere var positivt indstillet overfor Greenpeace, og sejlede væk når de blev bedt om det.

[TV2 Nyhedernes billeder var de eneste, der i dag blev ukritisk videregivet fra Greenpeace. Fiskerne fik betydeligt mere "airtime" for deres synspunkter.]



Thule åbnes

Den amerikanske regering har lovet den danske, at fra sommeren 1998 vil der blive mulighed for civil lufttrafik på Thulebasen, idet den vil blive opdelt i en militær og en civil del. Dermed er der mulighed for, at et af thule-boernes største ønsker kan gå i opfyldelse. Sidste år lovede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) dem, at den danske regering ville gøre alt for at få civil adgang. Thule-boerne håber på, at det dermed bliver muligt at få turister til området, noget de er afskåret fra i dag.

Landstyreformand Lars Emil Johansen er glad for åbningen, men alt der dog ikke dermed fred og fordragelighed. "Thulebasen er der stadig, USA er det stadig, militæret er der stadig", sagde han til DR-TVA, men det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.



Tilsyn skærpes?

Trafikminister Jan Trøjborg vil nu se på, hvilke myndigheder, der i givet fald skal have ansvaret for sikkerheden i færgehavnene. Det er en reaktion på ulykken i går i Frederikshavn og sidste år i Helsingør. Ialt 6 mennesker er omkommet, fordi de under ombordkørsel på færger er kørt ad forkerte ramper. Det burde være nok, at lade færgeselskaberne selv sørge for sikkerheden, siger trafikministeren i dag, men det tyder på, at det ikke er nok. [Der er formentlig tale om en fejl, når vi i går skrev, at det var erhvervsministeren, der var ansvarlig for sikkerheden i færgehavnene. Det blev ellers sagt flere gange i går, men er ikke blevet nævnt eller skrevet i dag.]


DilleSport


CYKLING

På tiende etape - 208 kilometer fra Torino til Gap - var det, som i går, en dansker der satte præg på begivenhederne. Rolf Sørensen stak af sammen med seks øvrige ryttere, og omkring 30 kilometer før mål, stak danskeren i et soloudbrud.

Men der blev kørt i hovedfeltet, Rolf måtte slippe.

Efter løbet sagde Rold Søren, at det var "pisseærgerligt", men at det var ufattelig svært at holde farten. I øvrigt er det surt at være så tæt på, og så ingenting. Men trods alt avancerede Rolf Sørensen seks pladser i den samlede stilling.

!! På opfordring fra Morten Engels viser DilleSport, som særtjeneste, Miguel Indurains placering - trods alt har spanieren vundet de foregående fem år.

Dagens etape:
1. Erik Zabel, Tyskland         5.08,10 timer
2. Abdoujaparov, Usbekistan         s.t.
3. Andrea Ferrigato, Italien        s.t.
4. Fabio Baldato, Italien           s.t.
5. Magnien, Frankrig                s.t.
    .....
13. Miguel Indurain, Spanien        s.t.
    .....
20. Bjarne Riis, Danmark            s.t.
28. Bo Hamburger, Danmark           s.t.
41. Rolf Sørensen, Danmark      +  0,28 
89. Jesper Skibby, Danmark      +  3,21
145. Brian Holm, Danmark        + 11,16

Men i den samlede top er der ingen ændringer:

1. Bjarne Riis, Danmark       47.59,23
2. Jevgenij Berzin, Rusland  +    0,40
3. Tony Rominger, Schweiz    +    0,53
4. Abraham Olano, Spanien    +    0,56
5. Jan Ullrich, Tyskland     +    1,38
   .....
8. Miguel Indurain, Spanien  +    4,38
    .....
17. Bo Hamburger, Danmark    +   10,32
30. Jesper Skibby, Danmark   +   27,57
36. Rolf Sørensen, Danmark   +   37,04
108. Brian Holm, Danmark     + 1.58,24


NetSurferNyt


International marketing

To studerende ved Aalborg Universitetscenter, der skal aflevere en hovedopgave i international marketing, har valgt at forsøge at lave en interaktiv opgave på internettet. Udgangspunktet er, at danske virksomheder i stort tal går på nettet, men retter deres markedsføring mod hjemmemarkedet. Hvorfor benytter de ikke nettets internationale muligheder, spørger de to, Morten Rask og Kenneth Skræm. Men vær selv med på:
http://www.business.auc.dk/~morras/markwww.htm



Vejret

Nordjylland fik fortrinsvis sol, og temperaturer 15 - 20 grader, mens resten af landet havde overskyet og 12 grader. Bornholm havde regn. Det har nu regnet 19 timer i træk på "solskinsøen", og nedbørsmængden har nået et truende niveau. Her til aften frarådede politiet på Bornholm al udkørsel på grund af store vandmængder.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8725 DKK,   1GBP      9,1194 DKK,   1DEM      3,8539 DKK
100JPY     5,3097 DKK,   100ITL    0,3828 DKK,   1AUD*)    4,6897 DKK
1FRF       1,1383 DKK,   1CHF      4,6589 DKK,   1CAD      4,2856 DKK
1IEP       9,3643 DKK,   1NLG      3,4332 DKK,   1XEU      7,2989 DKK
100ESB     4,578  DKK,   1NZD*)    4,0604 DKK,   1SEK      0,8780 DKK
10BEF      1,8714 DKK,   1NOK      0,9011 DKK,   100ISK    8,75   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,46% +0,07 (6% - 2026),   7,44% uændr.(8% - 2006)
Aktieindex: 410,91 -2,17   KFX (mest omsatte aktier): 116,82 -0,38