Onsdag, 12. juni 1996 23:46 (DNT)


Intet ministerindgreb?

Sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) vil ikke gribe ind overfor Hovedstadens Sygehusfællesskab og forhindre fyringerne på Rigshospitalet. Det sagde hun efter et samråd i Folketingets sundhedsudvalg i dag. 5 repræsentanter for personalegrupperne i HS havde tidligere på dagen fået foretræde for udvalget. Efter at HS-ledelsen i går trådte frem og fasthold den skrappe handlingsplan for Rigshospitalet, håbede personalet på et politisk indgreb.

Det kan godt komme alligevel. 4 partier, Enhedslisten, SF, Venstre og Fremskridtspartiet, vil forsøge at tvinge ministeren til at gribe ind. Enhedslisten foreslår, at ministeren for første gang benytter sig af sin "instruktionsret" over for de 6 statslige udpegede medlemmer af HS bestyrelse. Sammen med 2 kommunalt udpegede medlemmer fra SF og Enhedslisten ville man være et flertal, mener Enhedslistens Bruno Jerup ifølge DR. Venstres Tove Fergo "vil da godt være med til at udsætte afskedigelserne indtil sagen er blevet nærmere undersøgt", sagde hun til DR-TVA. Socialdemokratiet og de konservative støtter imidlertid Yvonne Herløv Andersens standpunkt



Mistillidserklæring

Foreningen af yngre læger på Rigshospitalet sendte i dag en mistillidserklæring til hospitalets lægelige chef, Jørgen Buchardt Hansen. Det sker på baggrund af hans gentagne erklæringer om, at der på trods af de mange fyringer, ikke mindst af yngre læger, ikke vil ske forringelser af patientplejen. Sygeplejerskerne har af samme årsag forlangt, at sygeplejechefen, Laila Linden, forklarer tilsvarende udtalelser.



Aktioner fortsat

Der var i dag arbejdsnedlæggelser i større eller mindre omfang på samtlige 7 hospitaler i Hovedstadens Sygehusfællesskab. Mellem 2 - 3000 gik i en protestdemonstration til Christiansborg, for at kræve et politisk indgreb.



Hærværk på Christiansborg

I dag snød 3 mænd sig ind på Venstres gruppeværelse på Christiansborg. Her bankede de døren til med søm, og gik i gang med at smadre inventaret. Det tog politiet næsten en time at trænge igennem den massive dør og anholde de 3 mænd. Mens besættelsen og ødelæggelserne forgik råbte de slagord til fordel for den dødsdømte, amerkanske radiojournalist Abu Jamal, mens en 4. mand delte løbesedler ud på Christiansborg Slotsplads. Han blev også arresteret. Alle vil blive sigtet for ulovlig indtrængen og hærværk. Der blev ødelagt for over 100.000 kr.

Under besættelsen ringede Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen til besætterne og bad dem skåne hans pibe. Kort efter ringede de tilbage og sagde, at nu ville de kaste piben ud af vinduet, hvis ikke de fik en helikopter til Cuba. Det gik Uffe Ellemann-Jensen ikke med til, sagde han til pressen bagefter. Istedet lovede formanden "ham der hed Jørgen en endefuld, som han burde havde haft for længe siden", hvis der skete piben noget. Piben er endnu ikke fundet. Uffe Ellemann-Jensen var iøvrigt enig med Folketingets formand Erling Olsen (S), der slog fast, at episoden ikke ville betyde stramninger i adgangen til Christiansborg. "Christiansborg skal ikke være en borg", sagde Erling Olsen.



Christophpher godkendt!

Den 9-årige Christophpher har nu fået officiel godkendelse af sin usædvanlige stavemåde. Han moder har kæmpet for det siden 1989 og betalt dagbøder på ialt 25.000 kr for at have fastholdt stavemåden. Det var indenrigsminister Birthe Weiss, der greb ind i sagen, ved at lempe det såkaldte navne-cirkulære. Birthe Weiss siger til DR, at "navnecirkulæret var nok lige lovlig stramt". Nu glæder Christophphers moder til at se drengens nye sygesikringskort. Hun fortalte i dag, at grunden til at hun havde valgt stavemåden var for at signalere, at det var "den førstefødte", der var noget særligt, selv om hans navn sig selv var almindeligt.



Endnu ISS-sag undervejs

Københavns Fondsbørs overdrog i dag endnu en sag om overtrædelse af loven om handel med værdipapirer til Finanstilsynet. Det er ISS Scandianavias adm. direktør, Svend Ibsen, der på linie med bestyrelsesmedlem i ISS, Poul Andreassen, underrettede personer udenfor topledelsen inden Fondsbørsen, om underskuddet i ISS inc. den 30. maj. Svend Ibsen underrettede 15 ledende medarbejdere samt "en arbejdsgiverorganisation". Det er nu op til Finanstilsynet om de vil indgive politianmeldelse, ligesom det gjorde med Poul Andreassen.



Rasende tillidsmand

Finn Sørensen, der er tillidsmand for menige politifolk i Esbjerg er rasende over, at statsadvokaten for Sønderborg har bedt om - og fået - blodprøver fra 4 betjente, der torsdag deltog i tvangindlæggelse af en psykisk syg kvinde. Kvinden døde efter hun var blevet afvæbnet og fastholdt, formentlig på grund af et hjertestop. Finn Sørensen mener, at politiet ikke har samme rettigheder som andre borgere. Med blodprøverne antyder statsadvokaten jo, at betjentene var berusede, siger han til TV2 Nyhederne. Slet ikke, siger statsadvokaten, Preben Alsøe, der blot vil undgå tvivl, hvis nogen senere skulle rejse mistanken. Han har iøvrigt tænkt sig at undersøge alle sager ligeså grundigt, medmindre han får andre ordre oppefra, siger han. De lokale statsadvokater har siden nytår skulle stå for undersøgelser i de sager, hvor personer i politiets varetægt kommer til skade.



Vejret

Overskyet, regnbyger og sol indimellem, blev i løbet af dagen afløst af opklaring fra vest, men med lave temperaturer - ned til 11 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,9295 DKK,   1GBP      9,1130 DKK,   1DEM      3,8591 DKK
100JPY     5,4235 DKK,   100ITL    0,3825 DKK,   1AUD*)    4,6983 DKK
1FRF       1,1387 DKK,   1CHF      4,6792 DKK,   1CAD      4,3405 DKK
1IEP       9,3484 DKK,   1NLG      3,4460 DKK,   1XEU      7,3046 DKK
100ESB     4,579  DKK,   1NZD*)    3,9866 DKK,   1SEK      0,8839 DKK
10BEF      1,8759 DKK,   1NOK      0,9032 DKK,   100ISK    8,78   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,50% +0,01 (6% - 2026),   7,48% -0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 403,00 -0,44   KFX (mest omsatte aktier): 114,88 +0,28