Tirsdag, 28. maj 1996 23:35 (DNT)


Tvind-sagen

Et flertal vedtog i dag de ændringer, som undervisningsminister Ole Vig Jensen (R), i dag fremlagde ved 2. behandlingen af hans omdiskuterede særlov, der fratager støtten fra 32 navngivne friskoler i Tvind-samarbejdet. Ændringerne gør det muligt for friskolerne at genopstå allerede 1. august 1997 - hvis de opfylder lovens nye betingelser om uafhængighed. Ændringerne fik dog ikke overbevist kritikerne fra begge fløje i Folketinget. Enhedslisten, SF og Birthe Rønn Hornbech (V) er stadig utilfredse med, at de 32 skoler er nævnt ved navn, og derved hindres i at få prøvet den hidtidige støttes lovlighed.



Mere Tvind-kritik

Et andet Venstre-medlem af Folketinget, Tove Fergo, vil også have Tvinds småskoler undersøgt. Småskolerne har for øjeblikket ca. 120 elever, som er placeret der af kommuner, fordi eleverne ikke har kunnet "indpasses" i folkeskolerne. Det betaler det offentlige de 8 skoler 36 mill. kr. for. Socialminister Karen Jespersen (S) vil nu undersøge, om tilsynet - som ligger i enkelte kommuner - er godt nok.



Rekord knald!

I dag oplyste Københavns politi, at der lørdag aften havde været omkring 800.000 tilskuere i den indre by for at overvære kæmpefyrværkeriet. Det gør det dermed til den største forestilling i byens historie. Så undrer det ikke, at man ovenikøbet fik trafikkaos af kæmpedimensioner.



Nye fængsler

De ca. 50 "negative, stærke typer" som skaber problemer i det danske fængselsvæsen - ifølge fængselsdirektørerne og Dansk Fængselsforbund - bør isoleres i to nyopførte fængsler - et på hver side af Storebælt. Ønsket kom i dag fra Dansk Fængselsforbunds delegeremøde i Nyborg. Her sagde Frits Christensen, formand for forbundet, til DR-TVA, at de "negative, stærke typer" stort set alle var rockere.



Ny, britisk panik!

De britiske sundhedsmyndigheder siger, at de har fundet for høje koncentrationer af hormon-lignende stoffer i 9 kendte mærker af pulvermælk til babyer. Myndighederne vil ikke ud med hvilke mærker, det drejer sig om. Den danske Levnedsmiddelstyrelse tager løbende prøver af mælkeerstatningsprodukter herhjemme, og har ikke fundet noget tilsvarende. Afdelingschef Jens Jørgen Larsen udtrykker i DR-TVA frustration over, at de britiske myndigheder ikke har villet uddybe (angiveligt fordi det er helligdag i UK?), og indtil styrelsen ser de britiske tal, opfordrer den til at "slå koldt vand i blodet".



Færgefusion

I dag overtog DSB Rederi A/S halvdelen af aktierne i CatLink, det australsk ejede færgeselskab, der med to hurtigfærger har udviklet sig til "Ask" og "Urd"s værste konkurrenter på Århus - Kalundborg overfarten. DSB vil indsætte en 3. færge på selskabets rute, så der bliver timedrift i dagtimerne. DSB og Holyman - det australske selskab - er også blevet enige om, at CatLink skal forsøge sig på andre hurtigruter "i Skandinavien". De problemfyldte færger, "Ask" og "Urd" vil fra årskiftet udelukkende sejle med gods. For et par uger siden fratog Folketinget ruten en statstøtte på over 100 mill. kr. om året.



Nyt hit!

TV2 Nyhederne kunne her til aften berette om et nyt modefænomen blandt unge mænd i Jylland. "Burn-out" - eller "Kogerfest" - er blevet utroligt populært de sidste par uger, især efter balladen i landsbyen Spjald forleden. Her kom politi med hunde i slagsmål med "festdeltagere" til en "Burn-out". Normalt udføres denne diciplin af toptunede biler på lukkede baner, men den særlige jyske variant bruger almindelige biler. For at opnå hjulspin nemmere, stiller et antal tilskuere sig foran bilen, og stemmer med hænderne imod bilens forende. På kort tid ødelægges biler, dæk og asfalt. Især på grund af sidstnævnte er "kogerfesterne" ikke særligt populære hos lokalbefolkning og myndigheder. Møderne arrangeres spontant, ved hjælp af mobiltelefoner.



Ny direktør

Den 41-årige cand. polit Henrik Bjerre Nielsen blev i dag udpeget blandt 8 ansøgere til posten som direktør i Finanstilsynet. Finanstilsynet er det offentliges "vagthund" overfor for bank og finanssektoren, og han afløser Eigil Mølgaard, den hidtidige direktør, der har ønsket at træde tilbage. Henrik Bjerre Nielsen kommer fra ledende poster i Industrialiseringsfonden for Ulande og Industrialiseringsfonden for Øslande. Hans udnævnelse bryder en tradition om, at posten skulle gå til embedsmænd, og erhvervsminister Mimi Jakobsen lagde ved præsentationen i dag også vægt på, at den nye direktør har betydelig erfaring fra det private erhvervsliv, såvel som fra det offentlige.



Underskud vokser

Det var en betydelig mere pessimistisk udmelding, der i dag kom fra regeringen, da finansminsiter Mogens Lykketoft (S) i dag fremlagde skønnet over statsfinansernes udvikling i 1996. Det 400 mia. kr. store statsbudget vil formentlig vise et underskud på 31 mia. når året er omme, imod budgettets 28,5 mia kr. Det er på grund af færre indtægter, især fra moms-indbetalingerne, at underskuddet vokser. Til gengæld viser redegørelsen, at underskuddet sidste år ikke blev så stort som den tilsvarende prognose dengang sagde. Underskuddet endte nemlig på - 31 mia. kr.



Stor "hvalfangst"

Med en "fangst" af 7.000 marsvin om året, er Danmark tæt ved at være en af de store hvalfangernationer. Det er den mængde marsvin, som omkommer i fiskerne net, siger hvalspecialist Carl Christian Kinze, Zoologisk Museum i København. Samtidig hermed opfatter Danmark sig selv som førende i kampen for beskyttelse af truede dyr verden over. Fangsten er så omfattende, at den betegnes som "ikke-bæredygtig" af Den Internationale Hvalfangerkommission. Danske fiskere fanger hvert år 3,1% af den lokale bestand af marsvin. Til sammenligning udgør færingernes grindedrab (med 288 dyr sidste år) 0,1% af den lokale grindebestand.


DilleSport


FODBOLD

Landstræner Richard Møller Nielsen udtog i dag OL-holdet.

De 22 spillere er:

Manchester United           Peter Schmeichel  (mål)
OB                          Lars Høgh  (mål)
                            Brian Steen Nielsen
                            Michael Schjønberg
Brøndby                     Mogens Krogh (mål)
                            Lars Olsen
                            Jens Risager
                            Kim Vilfort
                            Allan Nielsen
(Real Madrid) Kvissel Kobe  Michael Laudrup
Glasgow Rangers             Brian Laudrup
                            Erik Bo Andersen
Fortuna Køln                Mikkel Beck
Udinese                     Thomas Helveg
West Ham                    Marc Rieper
Lyngby                      Henrik Larsen
AGF                         Torben Piechnik
                            Stig Tøfting
AaB                         Søren Andersen
Silkeborg                   Jacob Laursen
Fenerbahce                  Jes Høgh
Ipswich                     Claus Thomsen
Alt i alt er udtagelsen som forventet - med få overraskelser! Største overraskelse for de fleste er udtagelsen af AaBs Søren Andersen. Men med sit spil i går i guldkampen i Brøndby leverede han egen anbefaling på smukkeste vis.

Mange har undret sig over, at landstræner Richard Møller Nielsen har ventet så længe med at udtage holdet til EM.

Det svarede han selv på i eftermiddags: det hele handler om den aktuelle form. Spillere, der spillede fremragende i marts måned, kan være nede i en formkurve nu.

Også de enkelte spilleres meritter på de respektive klubhold har talt med, og de præstationer har bestemt ikke været så ringe endda:

Peter Schmeichel - vundet `the double' med Manchester United
Lars Høgh - DM bronzevinder med OB
Mogens Krogh - DM guldvinder med Brøndby, og det gælder så også for Lars
               Olsen, Jens Risager, Kim Vilfort og Allan Nielsen
Brian Laudrup og Erik Bo Andersen - vundet `the double' i Skotland med 
              Glasgow Rangers
Jes Høgh - tyrkisk mester med Fenerbahce
...... og sådan kunne man nævne dem alle sammen, men...nej!

Søren Andersen var måske dagens gladeste udtagne EM-spiller. Mens han sov sølvfesten ud fra i går, ringede telefonen! Og efter sigende blev han paf i nogle sekunder inden han sagde `tak'. Få timer efter var han i Vedbæk - landsholdets træningslejr.



HÅNDBOLD

Efter en hvile- og flyttedag ved EM i Spanien, spillede det danske herrehold i dag sin fjerde kamp. Modstanderen var Tjekkiet.

Spillestedet er Ciudad Real.

Dagens modstander, Tjekkiet, vandt sine første to kampe mod henholdsvis Rumænien og Frankrig. Tredje kamp tabte de til Spanien.

Kampen - med DilleSport på sofaens første parket: Og pyh ha - sikke en dårlig dansk indsats! Det blev til nederlag på 22-28.

Med nederlaget har det danske hold mistet OL-pladsen, den direkte adgang til næste års VM i Japan og selvtilliden!

For indsatsen i dag var simpelthen meget for ringe. Det eneste lyspunkt var Peter Nørklits indsats i målet i første halvleg. Han startede fremragende og var sikkerheden selv. Modsat resten af hans kolleger som i de første 5-6 praktiserede hasarderede afleveringer, og mange mange skud forbi det tjekkiske mål. I det hele taget var de såkaldte tekniske fejl i overtal gennem hele kampen.

Danmark var foran een gang i kampen (som i de 3 øvrige kampe) ved stillingen 8-7, efter at have været bagud 5-7. På det tidspunkt var der spillet 21 minutter af første halvleg. Men så var koncentrationen opbrugt hos danskerne, og tjekkerne tog af stand til pausestilling 9-12.

Om anden halvleg er blot at sige: smukt tjekkisk samspil og angrebsspil. Den tjekkiske sejr var fuldt fortjent.

Om det bliver en total fiasko, eller blot fiasko, for det danske hold afgøres i morgendagens kamp mod Rumænien. Der falder nemlig afgørelsen, om Danmark skal spille om 9./10. pladsen, eller 11./12.-og sidstepladsen ved EM.

Så nogen gentagelse fra EM for to år siden bliver det ikke. Dengang fik holdet en flot fjerdeplads.

Spilleplan for Danmark:

Fredag 24. maj : Danmark-Frankrig (regerende verdensmestre)  22-25
Lørdag 25. maj : Danmark-Spanien                             22-28
Søndag 26. maj : Danmark-Sverige  (regerende europamestre)   21-23
Tirsdag 28. maj: Danmark-Tjekkiet                            22-28
Onsdag 29. maj : Danmark-Rumænien
Fredag 31. maj : Placeringskampe 5. til 12. plads, og 1/2 finalerne.
Søndag 2. juni : Medaljekampe

Spilleplan for i dag:

Gruppe A: Tyskland-Rusland     18-22   Gruppe B: Danmark-Tjekkiet   22-28
          Jugoslavien-Kroatien 27-24             Spanien-Rumænien   26-21
          Slovenien-Ungarn     17-21             Sverige-Frankrig   26-20

Stillingen i de 2 grupper efter 4 kampe:

Gruppe A:                             Gruppe B:

Rusland          7                   Spanien       8
Jugoslavien      7                   Tjekkiet      6
Kroatien         6                   Sverige       6
Ungarn           3                   Frankrig      4
Tyskland         1                   Danmark       0
Slovenien        0                   Rumænien      0
-----

Til en positiv håndbold nyhed: Susanne Munk Lauritsen, verdensklasse målvogter på k-landsholdet, er blevet opereret. Hun har fået sin galdeblære fjernet. Og som nævnt for nylig i DilleSport kunne hun være heldig at operationen kunne udføres med en såkaldt kikkert. Susanne har i mere end et år været syg uden at man har kunne finde årsagen. Men med den vellykkede operation regner Susanne Munk Lauritsen bestemt med at komme med til Atlanta.

Sådan!



TENNIS

I går mandag spillede Kenneth Carlsen sin første og sidste kamp ved French Open i Paris. Han tabte 3-1 (6-1, 6-1, 6-7, 6-2) til amerikaneren Todd Martin.

I dag tirsdag fulgte Frederik Fetterlein sin landsmand ud af turneringen. Han tabte til grusspecialisten Thomas Muster, Østrig, 3-0 ( 6-4, 6-2, 6-4)


NetSurferNyt


Ny branche?

Internettet har på det sidste års tid skabt 1.500 nye arbejdspladser og en omsætning på 100 mill. kr., hævder en artikel i Børsen i dag. Undersøgelsen er baseret på virksomhedernes egne opgivelser, enten via e-post eller - i mangel af svar - via telefon. Jeg synes dog, at jeg vil gøre opmærksom på, at Datacentralen (950 ansatte) og Shultz Holding (350) ikke er årsunger - eller udelukkende beskæftiger sig med internet. Uden disse bliver Børsens tal til ca 400 ansatte og 40 mill. kr. i omsætning. Internetvirksomheder defineres i artiklen som udbydere af internetadgang eller oprettelse af WWW-sider.



Vejret

I dag for det meste tørt, undtagen Bornholm, som fik regnbyger. Ellers vekslende skydække og opklaring indimellem. Temperatur 10 - 13 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,9745 DKK,   1GBP      9,0311 DKK,   1DEM      3,8610 DKK
100JPY     5,4983 DKK,   100ITL    0,3837 DKK,   1AUD*)    4,7096 DKK
1FRF       1,1417 DKK,   1CHF      4,6969 DKK,   1CAD      4,3514 DKK
1IEP       9,3041 DKK,   1NLG      3,4519 DKK,   1XEU      7,3044 DKK
100ESB     4,639  DKK,   1NZD*)    4,0731 DKK,   1SEK      0,8761 DKK
10BEF      1,8786 DKK,   1NOK      0,9029 DKK,   100ISK    8,81   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,35% +0,02 (6% - 2026),   7,38% +0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 406,10 +0,61   KFX (mest omsatte aktier): 115,32 -0,20