Tirsdag, 20. februar 1996 23:26 (DNT)


flere sneproblemer

Knap 2.000 bilister blev evakueret fra deres biler i går aftes og nat, fra Østjyske og fynske motorveje. Bilerne sad fast på grund af kraftig fygning. I dag blev en stor del af bilerne gravet fri, men mange må se frem til at tilbringe endnu en nat på skoler og rådhuse rundt omkring. Det er dog en ringe trøst, at det ikke vil koste de evakuerede noget. Da politiet har erklæret katastrofe, betales overnatning og forplejning af kommunerne.

Selv om sneen hold op med at falde i går aftes i hovedparten af landet, og solen skinnede fra en skyfri himmel, så fortsatte det på Bornholm med snefald og -fygning dagen igennem. Flytrafikken blev indstillet ret tidligt til øen, og i løbet af dage blev al bustrafik også indstillet. I hele landet var der omfattende aflysninger og forsinkelser af busser, tog og færger.

Her til aften var situationen den, at politiet fraråder al unødig kørsel på Bornholm, Lolland, Falster og Møn. I Østjylland og Sydsjælland anbefales udkørsel kun med største forsigtighed. Det fyger stadig, og temperaturen er helt ned til -10 grader.




Århus-konflikten

Århus Renholdningsselskab fik i dag 3 skraldevogne ud at hente affald, men der blev ikke samlet meget affald. Både udkørslen og adgangen til forbrændningsanlægget i Lisbjerg blev blokeret af fritstillede skraldemænd. Politiet fik blokaderne ophævet fredeligt, efter at kommunen havde sagt, at renholdningsselskabet havde lov til at afhente dette affald. Forbuddet mod affaldsafhentningen gælder kun private husstande, mener kommunen, ikke industri-affald, som de 3 vogne blev sendt ud efter.

Århus Magistrat vedtog i dag enstemmigt, at de vil foretrække en voldgift i fuld offentlighed. Det er nu op til den anden part, Århus Renholdningsselskab og selve voldgiften at afgøre, om pressen må overvære voldgiftsproceduren.



DDB-annoncer

Den Danske Bank's (DDB) genmæle mod Jyllands-Postens artikler, "Svar på Tiltale" var i dag offentliggjort som 2-sides annoncer i de landsdækkende aviser. Annoncerne er tæt beskrevet, og uden billeder. Men det er med også hensigten, siger direktør Knud Sørensen, DDB, til DR-TVA: "Formålet er at give en sammenhængende redegørelse overfor publikum". Men han "indrømmer, at de ikke er særligt sex'ede". Men er siderne også korrekte? Ihvertfald afviser en af hovedpersonerne i kampen mellem Hafnia og Baltica, forhenværende direktør i Hafnia, Per Villum Hansen sagde til DR, at DDBs skelnen mellem, om kreditten blev givet til holdingselskaberne eller forsikringsselskaberne i de to koncerner ikke betød noget i praksis. [Per Villum Hansen anses af mange for at være den, hvis ambitioner og visioner satte kampen om gensidig, fjendtlig overtagelse i gang.]




Værft reddet

Lokale forretningsfolk, bl.a. en skibsredder, har overtaget Svenborg Skibsværft og indskudt over 20 mill. kr. i startkapital, så værftet kan fortsætte. Det lukkede ellers tidligere på måneden. De nye ejere vil drive værftet videre som reparationsværft, men håber på egentlige nybygningsordre senere. 150 - 200, eller ca. halvdelen af de oprindeligt 350 ansatte vil blive genansat.



Retsag udsat

Sagen ved Vestre Landsret mod 3 ægyptere blev idag udsat til imorgen. De 3 er anklaget for planlægning af terroraktioner i Danmark og forbindelse til den fundamentalistiske grupper, der bombede World Trade Center i New York. På grund af procedurefejl fra anklagemyndigheden kunne den ene af de 3 ikke tvinges til at møde, og en af de 3 forsvarere var ikke kommet frem fra en skiferie på grund af sne - i Danmark.



Statsbesøget i Sydafrika

I dag besøgte Dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik fængselsøen Robin Island, sammen med øens tidligere fange, nu præsident for Sydafrika, Nelson Mandela. Senere fløj man til en vingård nær Cape Town, som var af særlig interesse for prins Henrik. Her til aften var der officiel middag i Cape Town, hvor Nelson Mandela var vært.




BG-Bank godt igang

I går modtog samtlige kunder i det tidligere Bikuben og GiroBank, nu et brev, hvor sammenslutningens nye logo kunnes ses, og navnet blev slået fast nemlig: "BIKUBEN GIROBANK A/S - i daglig tale BG Bank". Samtidig blev det første, fælles regnskab offentliggjort, og BG Bank starter godt: Det ordinære resultat blev 1,89 mia. kr., en forrentning af egenkapitalen på 29%! I 1994 havde de to daværende banker et samlet tab på 1,2 mia. kr. Det er primært fremgang for "finansielle poster", og reducerede tab og hensættelser, der er baggrunden for det gode resultat.



SAS overskud

Med over 2 mia. danske kr. i overskud før skat fik SAS sidste år sit bedste regnskab nogensinde. Fremgangen i overskuddet er på 1/2 mia. og det sker på baggrund af et uændret passagertal på 19 mill. 1 mia. af overskuddet tilskrives forbedret styring af omkostningerne. Ifølge Jan Stenberg, SAS øverste chef, skal overskudet bl.a. bruges til personaleforbedringer, der dog ikke nødvendigs bliver flere danske medarbejdere. SAS satser fortsat på København som central lufthavn for SAS-ruterne.


DilleSport


HÅNDBOLD GALA 1996

fra DilleSports udsendte i Baltiska Hallen i Malmø, Sverige. K-Kampen:
Sverige-Danmark: 22-28 (efter pausestilling 7-11) og det så ca. 600 tilskuere

Det var en kamp som danskerne skulle vinde. Og specielt set i lyset af første halvleg, var der overhovedet ingen tvivl. Pausestillingen på 7-11 giver ikke det rigtige billede

For Danmarks vedkommende var det en kamp (det samme gælder for morgendagens kamp i Brøndby) hvor `BOBLERNE' skulle ses an. `Boblerne' er de nye spillere på spring til A-landsholdet - mange af dem spiller allerede på U-landsholdet som vandt sølv ved U-VM i Brasilien i september 1995.

Forsvarsmæssigt var Danmark absolut i top, men det var også rimeligt nemt. Svenskerne kunne angrebsmæssigt ikke stille meget op - specielt i første halvleg. Og mange, mange gange blev der dømt angrebsfejl mod dem.

Om anden halvleg kan siges: Svenskerne fik lov at komme mere med i kampen. Og fik lov til at komme på skudhold. At sige at der var store huller i det danske forsvar er forkert. men det er en kendsgerning, at det danske forsvar ikke var helt så skudsikkert som i første halvleg.

Men - i det hele var det absolut en positiv oplevelse at se det danske hold, og der er absolut nogle nye, store, talenter på vej til toppen af dansk kvindehåndbold.

M-Kampen: Sverige-Danmark: 30-22 efter 13-13 ved pausen. Der var ca. 2.000 tilskuere!

Der var mere en klasse forskel på de 2 hold! Sverige som tidligere europamestre (1993) styrede begivenhederne fra første fløjt. Især de første 2o minutter var de ekstremt dominerende. De diskede op med tekniske detaljer ud over det sædvanlige, og de danskere spillere var end ikke tær på at finde ud af hvad der skete.

Der smides ufatteligt mange bolde væk i de danske angreb - specielt i kontrafasen er den helt gal! Det er simpelthen for dårligt. Man smider ikke så mange bolde væk, og da slet ikke mod et hold som svenskerne.

I første halvleg var der egentlig kun 2 danske lysglimt at glæde sig over: Claus Jacob Jensen lynede med 3 hurtige mål i løbet af de første 3-4 minutter, og Peter Nørklit stod fremragende i målet. Så var det positive også sagt om dén halvleg.

Anden halvleg: med fare for at gentage nogle ting fra første halvlegs referat: svenskerne kan altså nogle lækre detaljer, og det går i endnu mindre grad op for danskerne end tilfældet var i første halvleg.

Der er absolut forskel på holdene! Svenskerne er elegante, teknisk velfunderede. Danskerne spillede i denne kamp som en tung dyne - ingen har gidet at rystet længe.

Ovenstående er uddrag af DilleSport Special på WWW-adressen:

http://www.forum.dk/nyheder/sportspc/galla96/index.html
Der er desuden holdopstillingerne, dansk kampstatistik m.m. Vi forsøger at fortsætte dækningen også i morgen, når der spilles i Brøndby.



Vejret

Kraftig snefygning og -2 til -7 graders frost, men solskin hele dagen, undtagen på Bornholm, der havde overskyet og snevejr.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,6280 DKK,   1GBP      8,6812 DKK,   1DEM      3,8694 DKK
100JPY     5,3195 DKK,   100ITL    0,3545 DKK,   1AUD*)    4,2475 DKK
1FRF       1,1238 DKK,   1CHF      4,7586 DKK,   1CAD      4,0668 DKK
1IEP       8,9390 DKK,   1NLG      3,4551 DKK,   1XEU      7,0958 DKK
100ESB     4,588  DKK,   1NZD*)    3,8198 DKK,   1SEK      0,8137 DKK
10BEF      1,8812 DKK,   1NOK      0,8848 DKK,   100ISK    8,53   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,45% +0,13 (6% - 2026),   7,51% +0,17 (8% - 2006)
Aktieindex: 384,15 -3,35   KFX (mest omsatte aktier): 110,12 -1,34