Fredag, 5. januar 1996 22:47 (DNT)


Togsammenstød

11 passagerer måtte på hospitalet, da to togstammer fra Gribskov-banen støtte sammen 200 meter fra Hillerød Station. Ved en signalfejl blev det ordinære tog med 45 passagerer ledt ind på et ranger-spor, hvor et tomt tog var på vej i modsat retning. Sammenstødet skete med lav fart, 30 km/t, og der skete kun mindre, materiel skade og der meldes ikke om alvorlige tilskadekomne blandt de indlagte. De passagerer, der ikke måtte på hospitalet, fik tilbudt krisehjælp på Hillerød Station. Signalsystemerne er DSBs ansvar, og DSBs haverikommision er gået i gang med at finde årsagen til det fejlstillede signal. [Gribskov-banen er en privatbane, der kører på strækningen Hillerød - Gilleleje - Tisvilde i Nordsjælland.]




Unge i uddannelse

Inden udgangen af februar skal 14.000 unge under 25 år have valgt en uddannelse. De er p.t. på dagpenge, og har været det i mere end 6 måneder. Efter stramningen af dagpengereglerne i forbindelse med finanslovsforliget for 1996, skal de nu vælge en uddannelse og gå i gang med den. Nægter de, mister de dagpengene. Arbejdsminister Jytte Andersen (S) afviser, at der er tale om tvangsvalg af "discount"-uddannelser, som kritikere har hævder. Der er er tale om reelle tilbud. Om 14 dage udsender Arbejdsformidlingen (AF) et uddannelseskatalog, og derefter skal de unge til orientering på AF-kontorerne landet over.



Miljøplan for landbruget

Landbrugsminster Henrik Dam Kristensen (S) offentliggjorde i dag en handlingsplan, der skal få landmændene til at udnytte EUs miljøstøtteordninger bedre. Indtil nu har meget få landmænd søgt om støtte efter disse ordninger, men landbrugsministeren er blevet enige med landbrugsorganisationerne, friluftsrådet og amterne om, at tildeling af støtten flyttes ud til amterne. Samtidig vil landbrugsmisteren i EU arbejde for, at landmænd der overtræder miljøbestemmelserne også kan fratages den generelle EU-støtte. Selvsagt støtter landbrugsorganisationerne forslaget helhjertet, mens en del menige landmænd, er skeptiske over, at amterne skal "kontrollere" landbrugets produktionsmetoder. De økologiske landmænd er endnu meres skeptiske. De venter, at miljøkriterierne bliver så lempelige, at stort set alle landmænd kan få støtte.



Skattefidus?

Strejken imod Ri-Busselskabet i Esbjerg er som bekendt slut, men Told- og Skattestyrelsen har ikke glemt sagen. Man har fået øje på de "støttelån", som de strejkende fik udbetalt af indsamlede midler, mens strejken var i gang. Det drejer sig om beløb op mod 80.000 kr. Da lånene tilsyneladende ikke betales tilbage, betragter skattevæsenet det som en indtægt og der skal betales ca. 40.000 i ekstra skat. Det har fået støttekomiteen til at forhøje støtten til 160.000, fordi der stadig er penge nok i støttefondene. Skattevæsenet får så de 80.000, og chaufførerne kan beholde de allerede udbetalte 80.000 kr.




I sommerhus hele året?

Farum kommune er af Østre Landsret blevet frikendt for at have overtrådt sommerhusloven, da den gav beboere i sommerhusområdet Trevang dispensation til at bo permanent i sommerhusene. Miljømyndighederne havde indklaget kommunen for Frederiksborg Amts tilsynsråd, der afgjorde at kommunen havde overtrådt loven. Kommunen nægtede at følge kendelsen og blev indstævnet. Miljøministeriet vil nu nærlæse dommen, der kan få stor betydning for mange landkommuner, ikke mindst på den jyske vestkyst og i Nordsjælland.



Rockwool på Børsen

Efter at have været i familien Kahlers besiddelse i 3 generationer, åbnede det danske firma Rockwool i dag op for fri omsættelighed af aktier i selskabet, ved at gå på fondsbørsen. Det var en usædvanlig introduktion derved, at der ikke var tale om nyudstedelse af aktier, men salg af ca. 1/2% af de familie-ejede aktier. Omsætningen blev på 4 mill. kr., hvilket var mere end ventet, og kursen blev på 180. En del medarbejderaktier blev også udbudt.



Superrød billet

Konkurrencen fra billige ekspressbusser fra København til Århus og Ålborg, får DSB til at lancere såkaldte "superrøde" billetter fra den 21. januar. Billetterne vil koste 129 kr., og giver ret til at rejse overalt i Danmark ("så langt skinnerne rækker"), men på bestemte lokal og interregional-tog. Intercitychef Bjørn Wahlsten, DSB, siger til DR-TVA, at man håber på at flere mennesker vil bruge den mulighed for at komme ud at køre med de nye MR-tog i Jylland og IR4-togenen på de sjællandske strækninger. Billetterne gælder ikke IC3-togene, og det er en forsøgsordning frem til udgangen af marts måned. Allerede nu har en af ekspres-busserne, fra Ballerup til Århus, nedsat deres billetpris fra 140 kr. til 120 kr. som reaktion på DSBs "udfordring".



Zoneterapi undersøges

På Rigshospitalet indledes til marts en række forsøg, hvor astma-patienter får behandling af en zoneterapeut. Forsøgene skal vise, om zoneterapien har nogen virkning, og i givet fald hvordan. Zoneterapi går ud på, at alle kroppens organer er forbundet til bestemte zoner på fødderne, og at rigtig massage på disse zoner kan "løse op for blokeringer" af de tilsvarende organer. Patienterne deles op i to grupper, hvoraf den ene får en korrekt behandling, og den anden en "forkert" behandling, og så håber overlæge Thor Olsen, Rigshospitalet, at man kan sige noget mere sikker om behandlingen virker eller ej. Thor Olsen siger til DR-TVA, at han ofte bliver spurgt af patienter om zoneterapi hjælper, mens andre fortæller med overbevisning, at de har fået det bedre. Forsøget, der løber over et år, udføres af en meget erfaren zoneterapeut, Ove Bonnesen.



Renovationsstrejke II

Siden 1. januar har renovationsarbejdet i Helsinge været blokeret på grund af en lønstrid. Fra starten af i år blev renovationsarbejdet overtaget, sammen med medarbejderne, af et privat firma, efter en offentlig licitation. Medarbejderne føler, at de skal betale for tilbuddet, der var del laveste, ved at blive tvunget til at gå mærkbart ned i løn. Samtidig fortsætter strejken i Århus i dag, selv om de strejkende i går blev idømt forhøjet bod ved et hastemøde i Arbejdsretten. Her drejer spørgsmålet sig om en ny akkord og fyringen af en tillidsmand.




Akademikere i arbejde

Ledigheden blandt akademikere faldt med 1000 personer fra oktober til november sidste år, oplyser Akademikernes Centralorganisation. Det gør, at ledigheden nu er 7%. Der er lidt flere (6.000) mænd end kvinder (5.000), men der er nu også dobbelt så mange mænd som kvinder i AC. De værst ramte af arbejdsløshed er arkitekter, erhvervssproglige og dem med 3-årig bachelor-uddannelse.



For få iværksættere

Erhvervsministeriet konkluderer i en ny rapport, at det er tvingende nødvendigt med en iværksætter-politik i Danmark. Der er simpelthen for få, der starter nye virksomheder. Rapporten foreslår bedre finansiering, særlige skatteordninger, lettelse af administration, mere rådgivning og målrettede uddannelser. Fra 1971 til 1991 faldt antallet af selvstændige fra 350.000 til 240.000, samtidig med at der blev 400.000 flere lønmodtagere, skriver rapporten ifølge Politiken. Skatteminister Carsten Koch (S) bryder sig dog ikke om specielle skatteordninger. Han vil hellere have generelle lempelser i person-skatten.



Kulturelt problem?

Michael Mathiesen, 2M Invest, der nok mere end nogen anden i Danmark i dag har investeret i nye iværksætterideer, mener ikke støtteordninger er nok. Han siger til Politiken: "Den altafgørende barriere herhjemme er af kulturel art, og handler om de holdninger der er i samfundet. Vi burde [...] i langt højere grad respektere mennesker, der har mod på at sætte noget i gang." Fhv. bestyrelsesformand Paul Andreassen, ISS, sagde tilsvarende i Politiken onsdag, at danskerne nu [desværre?] har andre interesser end blot at tjene flere penge, f.eks. samværd med familie og livskvalitet.


NetSurferNyt


DR Online On Line!

Efter et par måneders forsinkelse er den her endelig. DRs officielle informationssider på WWW åbnede i dag på adressen:
http://www.dr.dk
Der er ikke, som oprindelig forudsagt [i en artikel i Dansk Samvirkes medlemsblad "Danmarks-posten"] en egentlig nyhedstjeneste - og dog alligevel: Tekst-TV-siderne er tilgængelige, og de har både danske og udenlandske nyhedsresumeer med. Men formatet er naturligvis endnu mere koncentreret end Danske nyheder, fordi det de skal overholde kravet om kun at fylde en TV-skærmside. Derimod er der masser af fyldige "nyheder" (pressemeddelelser) om DR og DR-TVs programmer og afdelinger. Jeg kan desværre ikke i dag bedømme systemets grafik, da adgangen fra IBM.NET var ekstremt langsom. Et besøg med Lynx-læsere fra dk.net var straks meget hurtigere. Adgangen til Tekst-TV siderne er meget hurtigere via WWW end via almindeligt TV. Tilgengæld koster det jo telefontaksten.... Valutakurserne, som vi bringer nedenfor, henter vi normalt på Tekst-TV, side 551. Så nu kan de "WWW-bemidlede" selv kontrollere tallene! :-)


Vejret

Endnu en dag med frostgrader (-7 til -2), frosttåger og let sne visse steder. Det blæste lidt kraftigere i dag, og der var snefygninger i Jylland.


Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,5885 DKK,   1GBP      8,6549 DKK,   1DEM      3,8675 DKK
100JPY     5,3244 DKK,   100ITL    0,3537 DKK,   1AUD*)    4,1647 DKK
1FRF       1,1299 DKK,   1CHF      4,7966 DKK,   1CAD      4,1137 DKK
1IEP       8,9282 DKK,   1NLG      3,4640 DKK,   1XEU      7,1550 DKK
100ESB     4,590  DKK,   1NZD*)    3,6614 DKK,   1SEK      0,8440 DKK
10BEF      1,8820 DKK,   1NOK      0,8775 DKK,   100ISK    8,52   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,96% uændr.(6% - 2026),   7,12% -0,04 (7% - 2004)
Aktieindex: 376,07 +2,21   KFX (mest omsatte aktier): 109,14 -0,01