Onsdag, 13. December 1995 23:58 (DNT)


Forsvar for medicinaldirektør

Flere er i dag kommet den stærkt kritiserede medicinaldirektør, Palle Juul-Jensen til undsætning i dag. I går blev en opsigtsvækkende konsulentrapport offentliggjort, som afslørede alvorlige ledelsesmæssige mangler hos ledelsen i Sundhedsstyrelsen og specielt den øverst ansvarlige, medicinaldirektøren. Rapporten var bestilt af sundhedsministeren [på foranledning af en fælles indstilling fra styrelsens personale og ledelse], og baseret på anonyme interviews med 25 medarbejdere. Selv om mange konsulentfirmaer siger, at det er normalt for den slags analyser med anonyme udtalelser, så rejser partiet Venstre og flere eksperter i offentlig administration tvivl om rapportens anvendelig i denne sag. sundhedsordfører Jørgen Winther (V) har bedt Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen undersøge "de juridiske aspekter af rapporten", skulle sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen vælge at fyre medicnaldirektøren. Jørgen Winther kalder rapporten "bestilt arbejde".

[Det var også Venstres Jørgen Winther, der skulle have være nævnt i går. istedet for de konservatives John Winther, i forbindelse med rapportens offentliggørelse.]




Medieudvalg nedsættes

Ifølge Aktuelt har kulturminister Jytte Hilden opgivet at få partierne i Folketinget til at blive enige om en ny lov om lokalradio og -tv. Derfor har hun besluttet at nedsætte et udvalg, der skal prøve at finde frem til et kompromis. Formanden bliver forligsmand Mette Kofoed Bjørnsen. Uenigheden drejer sig om "networking" - det at lokalstationer underkaster sig en fælles, koordineret programflade - samme programmer på samme tid. Det ønsker de borgerlige partier at stationerne skal have lov til. Det vil SF under ingen omstændigheder gå med til, men ifølge det nuværende licensforlig skal SF godkende en revision. Alternativet er, at der ikke sker noget før licensforliget udløber om to år.



Elsam undsiger dansk politik

Bagom både Elværkernes Forening, Energistyrelsen, Miljøministeriet og regeringen har elværkerne på Fyn og Jylland, Elsam, skrevet til EU-kommisionen og bedt om få begrænset omfanget af nationale miljøhensyn ved el-produktionen. Elsam foreslår at f.eks. højst 20% af el-produktionen må komme fra miljø-støttede kilder, f.eks. vindmøller og decentrale kraftvarmeværker. Hvis ikke der bliver sat en grænse, vil det frie marked for elkraft ikke kunnet realiseres, skriver Elsam.



Auken forbløffet

Energi og miljøminister Svend Auken er forbløffet. Elsam skaber tvivl om den danske forhandlingsposition, netop nu hvor forhandlingerne starter imellem EU-landene om det frie marked for elkraft, siger han til DR. Også formanden for Elværkernes Forening, Flemming Beg, er irriteret over Elsams fremgangsmåde. Den danske regerings forhandlingsoplæg er tiltrådt af Elværkernes Forening, Energistyrelsen og Miljøministeriet.




Finanslovens 2. behandling

Det tog kun 1 time og 16 minutter for Folketinget at stemme om 800 ændringsforslag til finansloven for 1996. Det skete dog ved "kun" 86 afstemninger. Venstre fremsatte flere ændringsforslag, der blev nedstemt, men endte med at stemme for det færdige resultat, der vedtages endeligt ved 3. behandling i morgen. Anders Fogh Rasmussen (V) sagde til DR-TVA, at man opnåede at "markere liberale synspunkter" ved 2. behandlingen, og det var tilfredsstillende.



Lykketoft drøm brast!

Vedtagelserne i dag medførte også, at en af de konservatives mærkesager, fjernelsen af formueskatten blev en realitet. Og den afvikles over kun 2 år. Dermed brast "en drøm" for finansminister Mogens Lykketoft (S), kunne DR-TVA afsløre. Man havde nemlig fundet en måned gammel optagelse fra Børsen, hvor Mogens Lykketoft ved et seminar for ledere for erhvervslivet udtrykte sin drøm "om engang at komme til at betale blot en krone i formueskat" [i.e. at hans formue var stor nok til det!]. Staten taber, ifølge samme seminar, ca. 800 mill. kr. i provenue, og 35.000 får glæde af lettelsen, omkring 3.000 får en årlig skattelettelse på mere end 100.000 kr ved formueskattens bortfald.



Fangeflugt

En 18-årig fange i Kolding Arrest er flygtet, ved at fjerne gitrene for vinduet med hjemmelavet værktøj og fire sig ned i fængselsgården ved hjælp af lagener og gardiner. Hvordan han er sluppet væk derfra ved politiet ikke. Det er også lidt at et mysterium hvorfor fangen flygtede. Den 16-årige afsonede en tyveridom på 6 måneder, og ville blive sat på fri fod om blot 1 1/2 måned.




Jordan i Egmontbestyrelse

Fhv. bestyrelsesformand i Nordisk Film Jens Jordan kan indtræde i Egmont-fondens bestyrelse, har Justitsministeriet bestemt. Egmont-fondens bestyrelse fyrede samme Jens Jordan, fordi han sammen med direktionen i Nordisk Film havde lavet et oplæg, der skulle gøre Nordisk Film mere selvstændigt i forhold til Egmont-koncernen. Efter fyringen krævede Jens Jordan så den klausul opfyldt, som gjorde at når han udtrådte af Nordisk Films bestyrelse skulle han have plads i Egmont-koncernens. Det afviste Egmont-fonden i første omgang, men overlod det til Justitsministeriet at tage endelig stilling. Og det var den, der kom i dag.



Et dødsfald

Arveprinsesse Caroline-Mathilde er død, 83 år gammel, oplyste Hofmarskalatet i går aftes. Hun blev i 1933 gift med arveprins Knud, der døde i 1976. Hun efterlader sig 3 børn, Grev Ingolf, Grev Christian og prinsesse Elisabeth. Arveprinsessen vil blive husket for sit store støttearbejde for Sydslesvig, og et særdeles venligt, beskedent og uopstyltet væsen.


DilleSport


HÅNDBOLD

Mens K-VM holdet hviler ud inden kvartfinalen imorgen mod Østrig - og flytter hotel - blev semifinalen i M-landspokalfinalen afgjort:
        GOG - Holte IF    30-23 (14-11)
Finalen mellem GOG og VROLD Skanderborg finder sted 10. januar.



TENNIS

Frederik Fetterlein er blevet kåret til "Årets Tennisspiller 1995", foran Davis Cup Holdet - hvor han forresten også er med. Årsagen til titlen er primært, at han i årets løb har besejret svenskeren Stefan Edberg og østrigeren Thomas Muster, begge blandt verdensranglistens 10 bedste. Selv er Frederik Fetterlein nu på plads nr. 100, men startede på plads nr. 142 og nåede helt op til nr. 75 på verdensrangslisten.


NetSurferNyt


København - Nu!

Mange danske nyetablerede websider har forsøgt sig med at lave guides, der kunne tænkes at interessere turister, og samtidig skaffe nogle af de mange penge, der skal til at leje sig ind på et ordentlig web-motel. Det har mildest talt ikke været særlig interessant, for det kniber gevaldigt med at interessere potentielle annoncører. ("Internettet" - "Hvilke fisk fanger man i det?"). Men der er nogen, der kalder sig Copenhagen Now, der har taget sig selv godt i nakken og lavet en gennemført guide - både på engelsk og dansk - stadig baseret på få annoncører, men med ALLE hoteller, spisesteder o.s.v. Adresser, telefonnumre og specialiteter - i månedens anledning kan man også finde en oversigt over steder, der servere julefrokoster. Der er ikke særlig mange detaljer om de enkelte steder - bortset fra den lille håndfuld annoncører. Men en grovsortering efter område og interesse og et skærmdump - så er udenlandsdanskeren på vej hjem til Jylland på juleferie godt rustet til en ekstra overnatning i København. For desværre dækker guide kun Storkøbenhavn og Nordsjælland. Kig på
 
http://copenhagen.now.dk Copenhagen Now 
Mht. til julefrokoster - så ring i forvejen - mange steder er lejet ud til firmajulefrokoster i næsten hele december måned.


Vejret

Et lovet snevejr udeblev i dag, men temperaturerne lå omkring frysepunktet, mens solen tittede frem - primært over Nordjylland og Østsjælland.
Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,6175 DKK,   1GBP      8,6038 DKK,   1DEM      3,8755 DKK
100JPY     5,5323 DKK,   100ITL    0,3510 DKK,   1AUD*)    4,1399 DKK
1FRF       1,1207 DKK,   1CHF      4,7756 DKK,   1CAD      4,0825 DKK
1IEP       8,8824 DKK,   1NLG      3,4620 DKK,   1XEU      7,0983 DKK
100ESB     4,556  DKK,   1NZD*)    3,6129 DKK,   1SEK      0,8346 DKK
10BEF      1,8854 DKK,   1NOK      0,8793 DKK,   100ISK    8,53   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,13% +0,01 (6% - 2026),   7,33% uændr.(7% - 2004)
Aktieindex: 365,18 -0,12   KFX (mest omsatte aktier): 104,91 +0,04