Onsdag, 8. November 1995 22:31 (DNT)


Planlagt høring kritiseres

Folketingsmedlemmer, med bl.a. Per Stig Møller (K) og Jørgen Estrup (R) i spidsen, har planer om at lave en offentlig høring om menneskerettighederne i Tibet, men det har mødt kraftig modstand. Dels har Kina's ambassadør i Danmark afleveret en advarsel om, at høringen er "grov indblanding i Kinas indre anliggender" og det vil få "en ugunstig indvirkning på det dansk-kinesiske forhold". Dansk Industri (DI) har også været fremme med en skarp kritik. Direktør Hans Skov Christensen sagde til DR, at "hvis man vil drive udenrigspolitik", skal det ske af de sædvanlige diplomatiske kanaler, ikke via offentlige høringer. Det er en "uklog beslutning, der vil skade dansk industri. Endelig siger kina-eksperten, Claus Strubbe-Østergaard, der selv var i Peking under opstanden for 6 år siden til DR-TVA: "Høringen og andre lignende ting, vil måske styrke de nationalistiske kræfter", der vil få svært ved at forhandle med tibetanernes eksilleder, Dahlai Lama.




-- men høring gennemføres!

Per Stig Møller siger om DI's reaktion til DR-TVA, at "Det er fuldstændig rigtigt af Dansk Industri at fortælle det", for omkostningerne skal være belyst. Men når det er sagt, så tror Per Stig Møller ikke at det er rigtigt, og henviser til, at Tysklands Bundestag har lavet tilsvarende høringer - tilsyneladende uden represalier. I 1990 lykkedes det DI at få udsat en tilsvarende høring på "ubestemt tid". Også dengang var det konservative, der var medinitiativtagere til høringen.



Alle gode gange - fire?

Igen i morges gik det galt med en af de 3 digitale centraler i København. Det var fjerde gang på 14 dage, og 3. dag i træk at centralen brød ned. 60.000 abonnenter var berørt. Det usædvanlig er ifølge KTAS' talsmand, Benny Damm, at der er noget nyt i vejen hver gang. I går og forgårs var det indirekte på grund af en kundes afprøvning af en ny digitalcentral. I dag var det tilsyneladen problemer med programindlæsningen efter et lokal processorsvigt.



Salmonella-samråd

Beredskabet var i orden i forbindelse med salmonella-infektionsepidemien på Københavns Amt Sygehus Herlev i september og oktober. Det slog sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) fast efter et samråd i dag. Alligevel vil der blive taget initiativ til stramninger. Bl.a. er der et forslag om, at ufaglært køkkenpersonale skal på et uges kursus i køkkenhygiejne. Sundhedsordfører Jørgen Winther (V) mente i DR-TVA, at årsagen til den manglende viden skyldtes at "mange af de unge kvinder har ikke haft en mor derhjemme", som kunne vise hvordan man behandle råvarer i et køkken.



Operation dagsværk

50.000 gymnasieelever tog i dag fri fra undervisningen og lejede sig ud formedelst 200 kr. til alle mulige arbejdsopgaver. Pengene fra arbejdet, skønsmæssigt 7 mill. kr., går til skolevæsenet i Mosambique i Afrika.




Økologisk skal være etisk

Dyreetisk Råd offentliggjorde i dag en rapport, der lagde op til nye, skrappere regler for dyrehold på økologiske landbrug. Den nuværedende statslige økologiske godkendelsesordning (Ø-mærket) indholder ikke noget om dyreetik. Men det skal der ind nu, mener rådet. Rapporten nævner bl.a. at grise ikke bør have ring i næsen og skal have mulighed for mudderbade. Kvier skal gå mindst 2 1/2 år inden de kælver og hornene skal fjernes (for at de ikke skal skade hinanden). Hønsene må ikke opbevares i så store flokket, at de bliver skadet af hakkeordenen. Rådet mener også, at forbrugerne er parate til at betale de forhøjede priser, hvis man ved, at dyrene har haft det godt.



Nej til elever

Lærer i folkeskolen skal have ret til, med henvisning til hensynet til arbejdsmiljøet, at bortvise enkelte, besværlige elever. Hver 10. lærer har været ude for chikane, telefonterror og trusler om vold fra elever, og i enkelte tilfælde også forældre i den sådan grad, at det burde høre under arbejdsmiljølovgivningen. Det var indholdet i et forslag, der i dag blev fremsat på Lærerforeningens kongres. Forslagsstilleren siger, at forældre og elever skal ikke have de samme rettigheder, til at fjerne lærer. Lærere er udvalgt og ansat af kommunale myndigheder, og man kan jo heller ikke vælge læger og sygeplejersker når man bliver indlagt, lød argumentet.



Narko i fængsler

Narkotikaen er lettere tilgængelig i danske fængsler end i samfundet iøvrigt konkluderede Helge Adam Møller (K) i dag efter et DR-TVA-indslag i går aftes fra Horsens Statsfængsel. Her skønnes det, at der omsættes narko for 2 mill. kr. Det smugles ind i endetarmen, påstås det, men kun 30 ud af 10 - 11.000 visiteringer i Horsens får lavet en "rektal-analyse". Det kræver Helge Adam Møller sat op til hver 10. Andre er mere skeptiske, f.eks. Birte Rønn Hornbech (V). Hun forslår istedet oprettet narkofrie fængsler, hvor de indsatte frivilligt går ind for gensidig kontrol og celleundersøgelser. Det er også den model som kriminalforsorgen har valgt, med 3 specielle afdelinger i landets lukkede fænglser. Problemet er blot, at der er 40 pladser, mens der mindst 500 "narkofrie" indsatte i danske fængsler.



Børsreform fremlagt

Det har holdt hårdt, men i kunne erhvervsminister Mimi Jakobsen (CD) endelig fremlægge en børsreform, der kunne samle flertal blandt Fondsbørsens brugere. Stridspunktet har især været aktieselskabernes oplysningspligt - primært en kamp mellem rederierne på den ene side, og de institutionelle investorer på den anden. Især et rederi, A.P. Møller, har hidtil haft særlige muligheder - kaldet "lex AP Møller", for at være tilbageholdene med regnskabsoplysninger. I det nuværende forlig er det løst ved, at alle firmaer får den mulighed - at påberåbe sig særlige konkurrencemæssige omstændigheder - men nu skal det godkendes af Fondsrådet, ikke via lovgivning eller ministerdekret. Fondsrådet udpeges af regering (2 - formand og næstformand), Nationalbank (1) og Fondsbørsens interesseorganisationer (8). Især de konservative har længe fastholdt, at A. P. Møller skulle garanteres fritagelse for f.eks. krav om halvårsregnskaber.




Rentesænkning

Nationalbanken sænker i morgen udlånsrenten med 1/4 pct.point, til 4,75 % - det laveste niveau i årtier. Baggrunden er kronens fortsatte styrke på de internationale finansmarkeder.


DilleSport


BADMINTON

2. runde af China Open:
Damesingle:   Anne Søndergaard-Zen Jeng, TWA          11-7, 11-8

Herresingle:  Poul Erik Høyer-George Rimarodi, INA    15-6, 15-8
              Thomas Søgaard-Rashid Sidek, MAL        8-15, 8-15
              Martin Lundgaard Hansen-Pang Chen, MAL  15-12, 4-15, 3-15
              Peter Rasmussen-Lo Ah Heng, MAL         15-7, 15-8

Damedouble:   Helene Kirkegaard/Rikke Olsen-
                 Erica V. Heuvel/Eline Coene, HOL     18-13, 15-2
              Lotte Olsen/Ann Jørgensen- 
                 Ge Fei/Gu Jun, CHN                   2-15, 3-15
              Marlene Thomsen/Lisbet Stuer-Lauridsen-
                 Jiang Xuelian/Chen Lin, CHN          16-18, 15-8, 15-12

Mixeddouble:  Helene Kirkegaard/Jens Eriksen-
                Rosalina/Flandy Limpele, INA          10-15, 12-15
              Rikke Olsen/Michael Søgaard-
                Tomoni/Watanabe, JPN                  15-3, 15-4

NetSurferNyt


Anklageskrift mod Klaus Riskær

Cybercity, Klaus Riskær Pedersens nyeste tiltag, har taget det modige skridt at lægge anklageskriftet mod Klaus Riskær Pedersens gamle sag omkring selskabet Accumulator Invest online.
http://www.cybercity.dk/accumulator/accumulator.html
Spændende læsning - Er der mon lagt op til, at denne sag bliver en dansk, online version af O.J. Simpson sagen? [Nah - næppe! :-)]


Vejret

Overskyet (på nær på Bornholm) og efterhånden regn fra nordvest, der nåede til Sjælland her til aften. Temperaturer 4 - 9 grader.
Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra igår

1USD       5,4745 DKK,   1GBP      8,6459 DKK,   1DEM      3,8766 DKK
100JPY     5,3047 DKK,   100ITL    0,3431 DKK,   1AUD      4,1130 DKK
1FRF       1,1178 DKK,   1CHF      4,8089 DKK,   1CAD      4,0447 DKK
1IEP       8,8501 DKK,   1NLG      3,4611 DKK,   1XEU      7,0966 DKK
100ESB     4,493  DKK,   1NZD      3,5858 DKK,   1SEK      0,8179 DKK
10BEF      1,8855 DKK,   1NOK      0,8774 DKK,   100ISK    8,47   DKK  

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,53% uændr.(6% - 2026),   7,69% -0,05 (7% - 2004)
Aktieindex: 357,62 +0,03   KFX (mest omsatte aktier): 101,13 +0,12