bla*net nyheder Søndag, 1. Oktober 1995 19:00 (Dansk tid)




INTET KRITISABELT:

Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) finder ikke anledning til at kritisere hverken FN eller den lokale danske ledelse for DANBAT i Kroatien, efter skudepisoden i sidste uge, hvor 2 danske soldater blev dræbt og 14 såret af bosnisk-serbisk granatild. Det siger han i dag, efter at Forsvarskommandoen i dag afleverede en redegørelse til ham. Den danske chef i Kroatien, oberst Jørn Jensen, bliver dog i redegørelsen citeret for, at hvis FN havde udsendt fly, der blot skulle overflyve området, ville det uden tvivl havde "dæmpet gemytterne".

Det var heller ikke en fejl fra den lokale danske ledelses side, at styrken i Dvor ikke blev trukket tilbage mandag, da kampene over grænsen gik i gang. Mange af de sårede og hjemvendte soldater har kritiseret, at de danske soldater blev beordret i dækning i stedet for. Hans Hækkerup siger til DR-TVA, at i en sådan situation må man handle efter forholdene, og her var alternativet en tilbagetrækning under morterbeskydning.





BEDRE SKATTEKONTROL:

Skatteminister Carsten Koch (S) har udsendt et udkast til en lov, der gør det muligt for Told og Skattestyrelsen mere effektivt at bekæmpe sort arbejde, skattesnyd og bedragerier. Midlet er en samkøring af af offentlige registre, sigtelser mod dem, der medvirker til skattesnyd, og bøder for forsinkede selvangivelser. Udbydere af skattespekulationer får også et medansvar for, om deres projekter er reelle. Forslaget er blevet positivt modtaget af politikere på Christiansborg. EU-parlamentarikeren Christian Rovsing (K) er dog betænkelig ved, at det er skatteministeren, der bestemmer hvilke registre, der skal samkøres.

Anderledes skarp er kritikken fra Foreningen af Statsutoriserede Revisorer. Formanden John Bygholm kalder forslaget "ikke en retsstat værdig". Han siger til DR-TVA, at lovforslaget indebærer en alvorlig indskrænkning i borgernes rettigheder. Det gælder ikke mindst, at der indføres gebyrer for at få lavet ændringer i gamle skatteopgørelser, at borgerne kun kan forlange ændringer 3 år tilbage, mens skattevæsenet kan gøre de op til 6 år tilbage. Han finder også bøderne for forsent indsendte selvangivelser for skrappe.





POLITIHUNDE SENDT HJEM:

Fra kl. 18 i dag blev alle landets 450 politi-, bombe og hashhunde taget hjem fra politistationerne af deres førere. Det skete efter at medlemmerne i foreningen Politiets Hundeførere med "stort flertal" havde vedtaget at aktionere i protest mod de nye skatteregler. Fra 1. januar i år fjernede skatteminister Carsten Koch en række specielle fradrag, bl.a. hundeførernes månedlige tilskud til hundens mad og pleje. Lige siden har hundeførerne forsøgt at skabe politisk forståelse for, at få skattefrihed for tilskuddet tilbage, men uden held, ligesom forsøg på at forhandle sig frem til nye satser er mislykkkedes. Formanden for Politiets Hundefører, Niels Nørgaard, håber nu på, at et Folketingsflertal vil tvinge ministeren. I mens er politistationerne uden hunde, og det kan i første omgang ramme humanitære eftersøgninger, som f.eks. forsvundne børn.





RYGSKADER ANERKENDES:

Socialminister Karen Jespersen (S) bebuder lovforslag, der gør rygskader i brancher med mange løft til en anerkendt arbejdsskade. Mange fagforeninger, bl.a. Snedker- og Tømmerforbundet har kæmpet i mange år, ikke mindst på baggrund af en række domstolsafgørelser, hvor arbejdsgivere er blevet idømt erstatning, for at få en godkendelse. En godkendelse betyder, at sagsbehandlingen bliver meget hurtigere og at man kan få en erstatning fra det offentlige. De skader, der nu bliver anerkendt, er "pludseligt opståede". Miljøleder Per Nielsen, Tømrer- og Snedkerforbundet siger til DR-TVA, at "Nu har vi fået åbnet låget for en anerkendelse af alle rygskader".





VUE-SKANDALEN:

"En bevillingsmæssig skandale". Således betegner statsrevisor Ivar Hansen (V) sagen om Undervisningsministeriets store edb-projekt, kaldet VUE. Han siger til DR-TVA, at statsrevisorerne ikke kan fyre embedsmænd eller ministre, men han siger, at det nu må være op til Folketinget. Det er store beløb det drejer sig om, siger han, og Folketinget er blevet ført bag lyset. Ansvaret må ligge hos undervisningsminister Ole Vig Jensen (R), selv om projektet blev startet under daværende undervisningsminister Bertel Haarder i 1990. Sidstnævnte sagde i går i en pressemeddelelse, at han forlod ministeriet "netop som advarselslamperne begyndte at blinke".

[Jeg fik i går fejlagtigt givet Rigsrevisionen æren for den sidste undersøgelse. Men det var altså statsrevisorerne, der er de politisk valgte revisorer, der kom med rapporten. DR-TVA opgav i dag prisen for projektet til at være 127 mill. kr. til dato.]





NORDISK RÅD REFORMERET:

Nordisk Råd vedtog i dag på et møde i København en række nye og mere målrettede linier for rådets virke. Et udvalg, ledet af Hans Engell (K), har udtænkt en række nye arbejdsområder, hvor rådet kan tænkes at være til nytte. Ifølge Hans Engell havde rådet valget mellem at blive mere strømlinet eller at ende som "et reservat for politisk irrelevante meninger". Den nye struktur træder i kraft allerede fra næste møde i Nordisk Råd. Det holdes i Finland til november.





VÆKSTTAL:

Den økonomiske vækst var totalt set 3,5% i første halvår af 1995, oplyser Danmarks Statistik. Stigningen var ulige fordelt - i første kvartal var det 4,5%, og i andet 2,5%.





DET DÅRLIGE SELSKAB:

Selskabet "Det Dårlige Selskab", der bl.a. ejes af filmmanden Erik Clausen og sangeren Kim Larsen, var i dag til møde med Folketingets trafikudvalg om Esbjerg-konflikten. Selskabet har tilbudt at købe Ri-Bus selskabet og forære det til Ri-Bus fyrede chauffører, for at få ro, og "genskabt tilliden til demokratiet" i byen. Ri-Bus nuværende ejere har blankt afvist at ville sælge [Forståeligt - tabene under konflikten dækkes af Rutebilejernes Arbejdsgiverforening og Ribe Amts Trafikselskab]. Folketingets trafikudvalg henviste "Det Dårlige Selskab" til at kontakte Ribe Amt med et tilbud om at overtage kørslen.





FILMFYRING:

Direktøren for Det Danske Filminstitut, Henrik Bering Lisberg, er blevet fyret med øjeblikkelig varsel, efter blot 2 år på posten. Han fortsætter dog som konsulent, både for Filminstituttet og for Kulturministeriet.





VU IMOD NY "PRINCIP":

Næstformanden i Venstres Ungdom (VU), Martin Geertsen siger til Politiken, at "Med tilføjelsen om det kristne livssyn [som vedtaget på landsmødet i weekenden] har Venstre grundlæggende bevæget sig meget, meget langt væk fra det liberale ide-grundlag. Liberalisme har ikke et døjt med kristendom at gøre". Sagen kommer på dagsordenen på VUs næste hovedbestyrelsesmøde. Anders Fogh Rasmussen, Venstres Næstformand, forstår ikke VUs kritik. Han stemte selv for, men tog i Politiken i går afstand fra en af forslagstillernes udlægning [om at ikke-kristne ikke kunne tilføre det danske samfund nogetsomhelst].





FODBOLD:

I morgen lørdag spiller det danske K-landshold landskamp mod Sverige på Hjørring Stadion.

Følgende spillere er udtaget:

Rødovre                  : Helle Bjerregaard, Jeanne Axelsen
OB                       : Rikke Holm
HEI                      : Katrine Pedersen, Kamma Flæng, Lisbeth      
                           Kolding, Anne Nielsen, Gitte Krogh,
                           Janne Sørensen.
University of Lynn       : Lene Terp
University of Hartford   : Irene Stelling
TSV Siegen               : Louise Hansen
Fortuna Hjørring         : Birgit Christensen, Helle Jensen, Lene      
                           Madsen, Christina Bonde
Og der er trukket lod til 2. runde i M-UEFA Cup'en: Brøndby skal møde Liverpool, England og får formentlig hjemmebane i første kamp. Og første kamp er - foreløbig - fastsat til den 17. oktober 1995.






VENSTRE PÅ INTERNET:

Det vrimler frem med danske WWW-sider for øjeblikket, men når det kniber med tiden, er det kun de mest interessante man når. Denne udgaves nyhed er, at Venstre nu også er på internettet. De var med fra starten på Diatel, men nu kan man altså også se et billede af Uffe Ellemann-Jensen og forskellige andet materiale fra Venstre på internettet. Under henvisning nyheder ligger pressemeddelelser fra partiet. Og nej, der er intet fra landsmødet og partiets nye "kristne" linie. Men det kommer nok.

Venstre på internettet findes på:

URL er http://www.venstre.dk





VANSKELIGHEDER FOR DIATEL:

Ugens største nyhed inden for danske onlineservices var, at direktør Svend Ladegård, Diatel, blev fyret. Bestyrelsesformanden, vicedirektør Kurt Vestergaard, Tele Danmark, er konstitueret direktør. Ifølge ComputerWorld er årsagen uenighed om strategien for Diatel. Kurt Vestergaard siger, at nu skal kræfterne koncentreres om at udnytte Diatels fordel fremfor "Internet og Microsoft Network", nemlig at Diatel har et betalingssystem, der fungerer. [Men ikke for undertegnede, og jeg GIDER ikke hænge i supporttelefoner dagen lang....]. Ifølge Kurt Vestergaard havde Svend Ladegaard "en tendens til at skyde med spredhagl". Der er omkring 10.000 kunder, der bruger henter oplysninger på de 65 services, 6000 gange om dagen i snit.

Diatel ejes jo af Kommunedata, Tele Danmark, GiroBank, Jyllands-Posten og Politiken i fællesskab. I Politikens Computer torsdag kunne man på forsiden læse, at Superbrugsen og FDB overvejer at droppe Diatel. Der er for mange tekniske problemer, for ringe markedsføring og for få brugere [Her er tallet 8.000], siger systemchef Per Ørntoft, FDB, til Politiken. Også den Blå Avis og Arte erkender, at Diatel giver flere erfaringer end overskud for øjeblikket. GiroBanks er forresten parat til at opgive sin eksklusivaftale med Diatel om "Homebanking", hvis det kan hjælpe online-systemet, siger Jørgen Top, GiroBank, til Politiken Computer.





POLITIKEN ON ONLINE (POL):

I morgen lørdag kan POL fejre 1 års fødselsdag med knap 4.000 brugere. Ifølge Politiken Computer har POL op mod 2700 logins hver dag. Brugerne kan sende e-post (også til internettet) eller deltage i de 240 konferencer, hvoraf halvdelen er udvalgt netnytgrupper fra internettet. Fødselsdagen fejres med en stor fest med 300 deltagende "onlinere", som de kalder sig. Festen holdes "unplugged", dvs. uden adgang til computere.. Vi siger tillykke og god fornøjelse.





MICROSOFT NETWORK (DANMARK?):

Nej - ikke endnu! Microsoft har endnu ikke danske serviceudbydere, og der er endnu ingen, der har indgået aftale med Microsoft Netværk (MSN), skriver Politiken Computer. For lidt over 2 uger siden skulle der have været et møde for 25 udvalgte danske firmaer, såsom Post Danmark, Børsen, Danmarks Radio, Berlingske Tidende, Politiken, Tele Danmark, Kommunedata og Pengeinstitutternes Betalingservice. Alle firmaer, der ovevejer en internet tilstedeværelse. Men Knud Ebbesen, DR, sagde til Politiken, MSN ikke er særlig attraktivt. Problemet er, at MSN er for restriktiv i det indhold, man ønsker at bringe. Det begrundes af MSN med hensynet til amerikansk lovgivning. Politiken anmeldte iøvrigt MSN i dens nuværende form i går ("Microsoft Network er smukt nemt og ulideligt langsomt"), og skønner at der er 600 brugere i Danmark.





IBM.NET DA?:

Det ligner en tanke - men det var et tilfælde! I dag læste jeg et dansk nyhedsbrev fra IBMs "Global Network" - over skulderen på en medpassager i S-toget! Der stod, at IBM nu havde 2200 betalende internet-brugere i Danmark.





TEKNOSCENEN I DANMARK:

Vi bliver lidt ved Politiken - i dagens "I Byen" fortælles om den danske techno-scene, i.e. den danseglade livstil, der for os lidt ældre vel kan kaldes en græsrodsinspireret arvtager til disko-dansen. De har også fundet sig et hjem på internettet, og ifølge politiken har 1600 kigget indenfor (antal unikke internet-adresser) den første måned efter stedet åbnede 1. august. Der er bare en - lille - detalje, der ikke fremgår af artiklen. Stedet er Forum. Så hver gang I, kære læser, har kigget på "Danske Nyheder"s WWW-version, er I også regnet med! :-)
URL er http://www.forum.dk/forum
Henvisning "Kultur" og "Club Scenen". Retfærdigvis skal det siges, at der i modsætning til nyheds-listen (10%) er forholdsvis langt flere danske internet-adresser (45%) i Forums liste over unikke værtsmaskiner. Så klientellet på Forum er altså andre.





INTERNET DANMARK:

Der er dog stadig et spring fra ovennævnte online services og op til 125.000. Så mange danskere har nemlig adgang til internettet, ifølge Frode Greisen, Uni-C, der har en fast rubrik i CommunicationsWorld, et tillæg til ComputerWorld sidste fredag (22. september). Frode Greisen har dog beregnet sig frem til tallet udfra amerikanse forhold mellem maskiner (internet adresser) og antal brugere. Der er 36.000 maskiner i Danmark.






Vejret

Vejret var fint






Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra igår

1USD       5,0000 DKK,   1GBP      8,0000 DKK,   1DEM      3,0000 DKK
100JPY     5,0000 DKK,   100ITL    0,0000 DKK,   1AUD      4,0000 DKK
1FRF       1,0000 DKK,   1CHF      4,0000 DKK,   1CAD      4,0000 DKK
1IEP       9,0000 DKK,   1NLG      3,0000 DKK,   1XEU      7,0000 DKK
100ESB     4,000  DKK,   1NZD      3,0000 DKK,   1SEK      0,0000 DKK
10BEF      1,0000 DKK,   1NOK      0,0000 DKK,   100ISK    8,00   DKK  

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,00% +0,00 (6% - 2026),   6,99% +0,00 (7% - 2004)
Aktieindex: 396,00 +0,00   KFX (mest omsatte aktier): 100,00 -0,00