Danske nyheder pr. 95.08.28

- Danske Nyhedsmedier pr. 95.08.28 -

Set, hørt og læst af dille og leander @ blanet.dk *


RETTELSER:

[I fredags fik jeg fejlagtig anbragt de dømte fiskere i Rørvig - Det skulle have været Rødvig. Og under NetSurferNyt, så var ville jeg sætte Jubii på min Hotliste - NÅR jeg får en hotliste - og HVIS Jubii fortsætter de gode takter og opdaterer. Ordet "den" fik vist for mange betydninger i en sætning!]


KÆMPE FANGEFLUGT:

I går eftermiddags kørte en såkaldt gummiged - en kæmpe bulldozer på 26 tons - ind i muren omkring statsfængslet i Vridsløselille ved København. 13 fanger var forberedte, og kunne løbe i retning af det flere meter brede hul. En af dem blev taget af de 3 tilstedeværende fængselsbetjente, mens resten løb ud i friheden. Herude stod tilfældigvis en fotograf fra den alternative københavnske lokal-TV-station, TV-Stop, og optog flugten - på video. 2 af de undslupne standsede en bil, og tvang den kvindelige fører ud. De blev standset og anholdt få gader herfra. Endnu en fange blev fanget i nat i en villahave i Albertslund, mens resten endnu er på fri fod.

Gummigeden var blevet stjålet i en grusgrav ved Hedehusene og kørt ind mod København af hovedvej 1, ifølge vidner af en urutineret fører. Ihvertfald kørte han forkert en gang inden han kom frem til fængslets mur.

De ni fanger, der er på fri fod er dømt for mord, vold, væbnet røveri og narkohandel. Kriminalinspektør Willy R. Elaiasen, Glostrup, mente i DR-TVA, at det var mest sansynligt at det var en eller to af de 4 narkohandlere, der skulle befries. Det drejer sig om to danskere, en tyrker og en ghaneser. De ni havde domme på mellem 3 og 14 år.

Der er stor uenighed om hvorvidt der var tale om "professionelt arbejde" eller "held". En større politistyrke var samlet lige i nærheden, men havde nok at gøre, på Brøndby Stadion, hvor der var lokalopgør mellem Brøndby og FCK. Der var der - som ventet - optøjer efter kampen [se DilleSport].


TV-STOP TILSTEDE:

TVstop har solgt billederne af gårsdagens fangeflugt til DR, TV2, CNN m.fl., til en pris af 6.000 kr. i minuttet.

Den redaktionelle ansvarlige på TVstop, Listbeth Sylvestersen sagde til DR, at fotografen havde fået 2 anonyme opringninger vedr.: at der ville ske en demonstration eller aktion, og at der ville indgå en gummiged. Fotografen modtog henvendelserne privat - men valgte at tage derud med at af TV-Stop større kamera'er.

[TV-Stop er 5 år gamel. Viser ingen 'soaps', men istedet græsrodsfjernsyn - lavet af folk i 'nabolaget'. TV-Stop har haft held til at være på rette sted på rette tid: Opgravning af Svend Aukens have i 1991 [en protest mod Øresundsforbindelsen]. En fotograf fra TV-Stop blev frikendt for ulovligt at have været i haven, da man dengang "vægtede" nyhedsinteressen højt. Og igen ved 18. maj demonstrationen i 1993, hvor TV-Stop optagelserne er hovedgrundlaget for den efterfølgende forståelse af hændelsesforløbet.]


POLITISK REAKTION:

Mens politikerne generelt har været tilbageholdende med kommentarer om selv flugten, så er der ihvertfald to, der er parat til at tage konsekvenserne. Birthe Rønn Hornbech mener, at sagen med TV-Stop viser, at det er en dårlig ide, når justitsministeren vil til at foreslå, at også andre end medlemmer af Dansk journalistforbund og Dansk Dagblades Forening kan få udstedt pressekort. Pressekortet giver adgang til politiafspæringer [og meget andet!]. Medarbejdere på f.eks. TV-Stop [og Danske Nyheder/DilleSport] kan ikke få det, da de ikke opfylder betingelser for medlemskab af Dansk Journalistforbund, eller er ansat på et dagblad.

Fremskridtspartiets Ole Donner er mere konkret. Han siger, at det nu er på tide at få inddraget TV-Stops sendetilladelse. De har "solgt [optagelserne] til CNN og gjort os til grin i hele verden".


PROTESTTUR VED MÅLET:

Lørdag kom 30 cyklister til Paris, efter at have cyklet fra Århus som en protest mod de franske a-våbenforsøg i Stillehavet. Det var to unge socialdemokrater fra Århus, der havde fået ideen, og turen startede med ledende socialdemokrater i spidsen, f.eks. statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der dog stod af i Odder. Undervejs på turen samlede gruppen, der stærkt afviste at de var "ungsocialister", protestunderskrifter. Efter en hviledag i går, søndag afleverede de i dag 65.000 underskrifter til den franske miljøminister Corinne Lepage.

Corinne Lepage havde sat hele 3 kvarter af til at modtage cyklisterne, med det formål at forklare det fornuftige og nødvendige i foretage prøvesprængningerne. Hun mente iøvrigt, at cykelaktivisterne havde misopfattet situationen. Der var ikke nogen større miljørisiko ved underjordiske sprængninger, og den franske regering var helt åben omkring det, og havde ladet uvildige eksperter vurdere forholdene på Muroroa. Den ene af initiativtagerne, Anders Terp (S) sagde til DR-TVA, at modtagelsen ikke var varm, men modtaget blev de, og det viste også, at den franske regering, "imodsætning til hvad Uffe Ellemann-Jensen påstod", havde hørt de politiske protester på sidste EU-topmøde.


FINANSLOVSFORSLAGET:

Mens oppositionspolitikere spekulerede højlydt i, at oppositionen på den modsatte fløj havde accepteret eller underhåndsforhandlet et forlig på plads, slog finansminister Mogens Lykketoft (S) fast, at forhandlingerne først blev indledt til oktober.


TEATERCHEF FRA SNØVSEN:

Kulturminister Jytte Hilden (S) sagde i dag til Politiken, at teaterchefen på Det kgl. Teater, Michael Christiansen og teaterets bestyrelse åbenbart "gik fra snøvsen", da de begrundede aflysningen af en koncertturne til Paris med, at statsministeren ikke ønskede, at de skulle tage ned og spille, samtidig med at Frankrig sprængte den første a-bombe under Muroroa. Der havde indtil beslutningen blev truffet raset en voldsom diskussion internt på teateret (og i visse dagblade) om turneen i lyset af forsøgssprængningerne. Men ledelsens officielle begrundelse henvidste kun til Poul Nyrup Rasmussens "ønske", der kom på vegne af Socialdemokratiets hovedbestyrelse.

Jytte Hilden og Poul Nyrup Rasmussen var indkaldt til samråd i Folketingets kulturudvalg, for at redegøre for forløbet. Efter mødet fastholdt Jytte Hilden sine udtalelser, men ville ikke uddybe dem yderligere, end at teaterchefen og bestyrelsen havde taget beslutning, og at hun støttede den og begrundelsen herfor. Bertel Haarder (V) synes det er "fantastisk" at bebrejde Michael Christiansens begrundelsen, set i lyset af at forsvarsministeren forbød Den kgl. Livgardes musikkorps en turne i Frankrig. [Men her glemmer Bertel Haarder åbenbart, at forbuddet kom et par dage EFTER teaterets beslutning.]


ESBJERGKONFLIKTEN:

Esbjerg Kommune kan kræve mellem 3 og 4 mill. kr. tilbage fra Ribe Amts Trafikselskab (RAT), fordi dette ikke har sørget for regelmæssig bybustrafik. Selskabet Ri-Bus, som fyrede de oprindelige bybuschauffører på grund af uoverenstemmelser om løn- og arbejdsforhold, får et fast beløb af RAT for at køre ruterne, og så går billetindtægterne til trafiksselskabet. Og det er manglen på disse indtægter, sammen med det eventuelle økonomiske krav fra Esbjerg Kommune, der gør at billettaksterne stiger med 10% fra 1. oktober. Under politibeskyttelse [for statens regning] har Ri-Bus nu i et par måneder kunne opretholde 60% af den planlagte trafik, mellem 9 og 5. Men fra i morgen udvides trafikken til mellem 6 og 20, meddeler Ri-Bus.



"DilleSport"
(ved Bodil Andersen)


FODBOLD:

DilleSport starter fodbold-afsnittet med fyringen af en træner:
Morten Olsen, tidligere landsholdsspiller, blev søndag fyret fra den tyske klub - FC Køln - med øjeblikkelig virkning! Der har været megen blæst om Morten Olsen i lang tid, men kulminationen skete lørdag, da FC Køln tabte en pokalkamp til et seriehold,chum. Søndag aften sagde Morten Olsen til DRTV sport, at han føler sig uretfærdigt behandlet [mht. fyringen]. Det støder ham, at klubben ikke frigav ham i sommer, hvor han havde et godt tilbud fra Spanien. I stedet for tegnede Køln en ny 2 årtig kontramed Morten Olsen.

K-Elitedivision:

  Hillerød-Kolding         2-6 H: Anne Jensen 2
                               K: Kirsten  Nielsen 2, Linda Nissen 3,
                                  Liane Nielsen
  Vejle-Vorup              6-0 V: Annette Tychosen 2, Dorthe Andersen,
                                  Jannie Nicolaisen 2, Gitte Terkelsen

  HEI-OB                   2-1 H: Gitte Krogh, Lisbeth Kolding
                               O: Merete Pedersen
  Fortuna Hjørring-Rødovre 5-0 F: Helle Jensen 2, Lene Madsen 2, Birgit
                                  Christensen
Fra Alice Larsen, Rødovre boldklub, har DilleSport modtaget følgende: Træner Bo Fosgaard (R) lagde en defensiv stil, men på 4 personlige fejl fra vores side i første halvleg, scorede Fortuna Hjørring lette mål. Det var ikke gennemspillede angreb, men fringer fra vores side. Rødovres spillestil er og bliver offensiv, og vi magter ikke at grave os ned en hel kamp. I 2. halvleg formåede vi at rejse os og spille positiv fodbold. Helle Bjerregård (R) stod betydelig bedre i 2. halvleg og fik oprejsning fot 100% målmandsdrop i 1. halvleg. Det blev til et par nærgående forsøg, men et skud på overliggeren var det tætteste vi kom på en scoring.

Det er utilgiveligt med 4 foræringer, men holdet fightede sig igennem 2. halvleg.

M-Superliga:
  Brøndby-FCK     1-4 B: Kim Daugaard
                      F: Diego Tur, Lars Højer, Michael Johansen,
                         Christian Lønstrup.
                         Det tog kun 18 minutter i 2. halvleg for FCK, at
                         få den store sejr over Brøndby.
  Lyngby-Herfølge 2-0 L: Johnny Vilstrup, Arunas Suika
  Viborg-AGF      1-1 V: Jesper Stuker
                      A: Claus Struck
  Vejle-Ikast     1-1 I: Ove Hansen
                      V: Jens Madsen
  Silkeborg-OB    2-1 O: Michael Schjønberg
                      S: Peter Knudsen, Jacob Laursen
  Næstved-Aab     1-1 N: Alex Nielsen
                      A: Erik Bo Andersen

HÅNDBOLD:

Søndag tog k-landsholdet til Seoul, SydKorea, for at deltage i Seoul Cup.

[Har DilleSport nogle læsere på de kanter?!]

DilleSport var i Kastrup Lufthavn for at lode stemningen før Seoul Cup. Sammen med Janne Kolling, blev det til et fælles tilbageblik på Atlanta. Anfører Janne Kolling: "Vi forventer, at det [Seoul Cup] bliver en turnering hvor vi bliver bedre sammenspide end vi var i Atlanta. En træningsturnering til VM [i december]. Vi håber vi kan få nogle gode kampe og efterfølgende følge op på nogle af de fejl som nok vil blive lavet. Atlanta var en opvarmnningsturnering til VM, hvor vi skulle finde ud af hvor vtod efter sommerferien [formmæssigt]". På DilleSports konstatering, at holdet ikke kommer sovende til successen [Og I skulle have set træningen i Atlanta: Fuld skrue hele tiden!!!], svarede Janne Kolling: "Det er et kæmpearbejde der ligger bag, og går det skidt får man lynhurtigt på puklen.r det godt, så jubler alle med os - det er hårdt arbejde". Vedrørende følelserne efter finalekampen i Atlanta: "Man må se det hele lidt ovenfra. Vi havde ikke spillet vanvittigt godt hele turneringen. Der havde været fremgang for hver kamp, men vi var e oppe i omdrejninger på det niveau hvor vi plejer at være. Så jeg synes egentlig, at vi godt kunne være tilfredse med en andenplads derovre [USA]. Men det er selvfølgelig altid irriterende at tabe - specielt til nordmændene. Men de har haft mange samler i løbet af sommeren hvor de har spillet sammen. Og det har vi jo ikke haft - vi har trænet mere hver for sig med konditionstræning, derfor tror jeg at de var et skridt længere end vi var i den turnering. Jeg tror det er fint for os - man kan ikke ton hele året, men skal have nogle nedture. Vi har ikke rørt så meget ved en bold [i løbet af sommeren]". Hvor meget betyder boldfølingen?: "Det betyder meget, for man skal jo spilles ind på hinanden med løbebaner. De fleste af os havde jo ikke spille ka længe, så kampformen var jo heller ikke i top. Derfor synes jeg heller ikke det var så underligt, at vi ikke spillede forrygende sammen derovre"

Med TAK til en sød, og meget åben, Janne Kolling, ønskede DilleSport en god tur til Seoul!

I dag mandag blev truppen dog reduceret til 14 spillere. Anja Andersen er syg, og må rejse hjem i morgen tirsdag. Hun har været syg lige siden Atlanta, og har været til undersøgelser. I dag ringede hun hjem for at høre resultaterne på nogle blodprøver. viste, at hendes levertal var for højt, og hun fik besked på at stoppe træning med øjeblikkelig virkning. Mistanken går på, at hun har mononukleose ('kyssesyge'). I værste fald, må hun melde fra til VM i Østrig/Ungarn til december.


RONING:

Ved VM i Roning i Finland var der lørdag metal at hente i finalerne. I m-dobbeltsculler blev Martin Haldbo Hansen/Lars Christensen verdensmestre i suveræn stil. Med mere end en længde ned til nr. 2, tyskerne Stephan Volkert/Andre Steiner. Bronzen fik nmændene Kjetil Undset/Steffen Skar Stoerseth.

Søndag blev der fulgt op på lørdagens medalje høst. Det blev til 2 sølvmedaljer: I k-letvægtsdobbeltsculler roede Berit Christoffersen/Lene Andersson et flot løb i tiden 7.27,28 minutter - 1/2 bådlængde efter canadierne Wendy Wiebe/Colleen Miller - de svarende verdensmestre, som roede i tiden 7.26,45.

I m-letvægtsfirer blev det til et trin 'nedad' for Niels Henriksen, Eskild Ebbesen, Thomas Poulsen og Victor Feddersen - i tiden 6.17,83 minutter. De byttede sidste års guld ud med sølv, da et stærkt roende italiensk hold, der roede i tiden 8.16,46 miner.

Mealjehøsten ved dette VM: 2 guld
                           2 sølv
                           3 bronze
K-dobbeltfirer med Inger Pors, Sarah Lauritzen, Ulla Werner Hansen, Lene Pedersen klarede kravene til at komme til OL-Atlanta-1996.


SVØMNING:

Der var dansk deltagelse ved 2 af lørdagens EM-finaler i Wien. Britta Vestergaard var i finalen i 200 m medley (Butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl). Det blev til en fjerdeplads i tiden 2.17,55, bare 13/100 sekund fra bronzen. Men det var samti personlig rekord. Og tiden rakte også til en OL-Atlanta-1996 billet. Så Britta Vestergaard gør nu Sophia Skou og Mette Jacobsen selskab.

Den anden finale med dansk deltagelse var 4*100 medley. Det danske hold bestod af: Mette Jacobsen (rygcrawl), Britta Vestergaard (100 m brystsvømning), Sophia Skou (100 m bbutterfly) og Mette Nørskov (100 m crawl). Der var på forhånd ingen forhåbninger medalje, men håb om at klare OL-kravet. Ingen af delene lykkedes. Selvom det var en flot dansk indsats - i tiden 4.16,45 minutter, rakte det til 8. pladsen. Og det var 2 sekunder fra OL-kravet.

Søndag deltog både Mette Jacobsen og Sophia Skou i 200 m butterfly. Og det blev 2 flotte resultater! Mette Jacobsen fik sølv i tiden 2.12,29, og Sophia Skou bronze i tiden 2.13,31. ngen af de danske piger kunne røre Michelle Schmitt, Irland, som vandt i tiden 2.11,60. Sophia Skou vendte som nr. 2 ved de 3 første vendinger, men blev overgået af Mette Jacobsen på de sidste 50 m. Efter løbet sagde Sophia Skou, at hun havde håbet på en fjerdeplads, og var blevet meget overrasket over sin tredjeplads

Mette Jacobsen er blevet kåret til EMs mest fremtrædende k-svømmer! Meget flot, og måske ikke uforståeligt når man så hendes umiddelbare glæde over sine placeringer - og de smil der blev leveret på medalje-skamlen.

Samlet medaljehøst: 2 guld (Mette Jacobsen) 2 sølv (Mette Jacobsen) 3 bronze (Mette Jacobsen, Sophia Skou).

I dag, mandag, kom svømmedelegationen hjem til Danmark. Der var festlig modtagelse i Kastrup Lufthavn.



"Vejret"

Køligt 15 - 20 grader, blæsende med en del sol og enkelte byger landet over, både i weekenden og i dag mandag.


"Finansmarkederne"

Nationalbankens middelkurser fra fredag

1USD       5,7270 DKK,   1GBP      8,8287 DKK,   1DEM      3,8775 DKK
100JPY     5,9231 DKK,   100ITL    0,3546 DKK,   1AUD      4,2586 DKK
1FRF       1,1288 DKK,   1CHF      4,6977 DKK,   1CAD      4,2488 DKK
1IEP       9,0269 DKK,   1NLG      3,4629 DKK,   1XEU      7,2784 DKK
100ESB     4,552  DKK,   1NZD      3,7243 DKK,   1SEK      0,7840 DKK
10BEF      1,8856 DKK,   1NOK      0,8881 DKK,   100ISK    8,68   DKK  

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 8,74% uændr.(6% - 2026),   8,00% +0,01 (7% - 2004)
Aktieindex: 375,44 +0,54   KFX (mest omsatte aktier): 104,72 +0,10




[Om nyhederne] Tilbage